در حالی که ایران پنجمین تولیدکننده انجیر دنیا به شمار میرود و استان فارس سهم 90 درصدی در صادرات این محصول دارد، در نبود برنامهریزیهای مناسب مسئولین، این محصول به دیگر کشورها صادر و از آنجا با نامهای غیرایرانی به فروش میرسد.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه تحلیلی_خبری"شیرازه"، مشکلات عدیدهای از مراحل تولید گرفته تا بسته بندی و صادرات گریبانگیر انجیر فارس شده که با کمتوجهی مسئولین رو به فنا میرود.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, شیرازه,عدم استفاده از تکنولوژی های روز دنیا، نبود آموزش های حرفه ای، عدم بسته بندی محصولات و شناخت بازار هدف دست به دست هم داده تا انجیر فارس به جایگاه شایسته ای که باید نرسد.
,ظرفیتهای تولید انجیر در استان فارس بسیار فراتر از پیش بینی های هاست و به نظر می رسد توجه بیشتر مسئولین کشوری به ظرفیت های بومی و منطقه ای می تواند زمینه توسعه صادرات غیرنفتی را در پی داشته باشد و با برنامه ریزی به جهت ایجاد ارزش افزوده دراین بخش و راه اندازی واحدهای فرآوری انجیر گام های بزرگی برداشت.
,حدود ۹۳ درصد از باغهای انجیر ایران و حدود ۱۳ درصد از مجموع ۴۲۵ هزار هکتار زمین ویژه درخت انجیر در جهان، در استان فارس قرار دارد.
,۸۰ میلیون دلار ارزآوری در صادرات انجیر استهبان
, ۸۰ میلیون دلار ارزآوری در صادرات انجیر استهبان,نکته جالب توجه در آمارهای این مقام مسؤول، ارزآوری بالای صادرات انجیر است که بر این اساس در سال جاری بیش از ۸۰ میلیون دلار درآمد ارزی برای کشور به همراه خواهد داشت؛ عددی که با نرخ امروز دلار معادل حدود هزار میلیارد تومان خواهد بود.
,همچنین ۵ واحد فرآوری و بیش از ۱۰ واحد بستهبندی انجیر به صورت کارگاهی و کارخانهای، در زمینهی تولید محصولاتی مانند شربت، مربا، سرکه، حلوای مسقطی، بیسکویت، کیک، کلوچه و پودر انجیر فعالیت دارند.
,استهبان پایانه صادراتی محصول انجیر در ایران باشد
, استهبان پایانه صادراتی محصول انجیر در ایران باشد ,مهدی اعیان منش با بیان اینکه تقریبا 99 درصد صادرکنندگان در این شهرستان هستند، افزود: به منظور "حفظ هویت انجیر استهبان" این افراد خواستار سخت گیری در زمینه صدور گواهی قرنطینه و مساعدت گمرک در زمینه صادرات انجیر از شهرستان استهبان هستند.
,به گفته وی استهبان با سطح زیر کشت 24 هزار و 500 هکتار انجیردیم و تولید سالانه حدود 15 هزار تن، رتبه اول سطح و تولید در ایران دارد.
,اعیانمنش اظهار کرد: بیش از نیمی از انجیر استهبان "استاندارد" است و اقدامات اولیه به منظور دریافت " گواهی ICM" برای دو باغ انجیر به مساحت های 16 و 7 هکتار انجام شده و سایر مزارع نیز در دستور کار قرار دارد.
,تخریب تجارت با کارت های یک بار مصرف
, تخریب تجارت با کارت های یک بار مصرف,
قاچاق کالا به دنبال سیاست های اشتباه بانک مرکزی
رازقی به سیاست های اشتباه بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: متاسفانه به دنبال سیاست های اشتباه بانک مرکزی و سازمان توسعه تجارت، واردات ما نیز مانند صادرات در حال تبدیل شدن به قاچاق است. تصمیمات بدون کارشناسی بانک مرکزی در حوزه ارزی درسال جاری نیز موجب خسارات فراوانی به صادر کنندگان شده و عدم تمدید کارت بازرگانی در چند ماه اخیر هم باعث نارضایتی عده بیشماری از صادر کنندگان گردیده است.
,خودنمایی میز انجیر فارس در سطح کشور
, خودنمایی میز انجیر فارس در سطح کشور,وی بیان کرد: با توجه به این که بیش از 85 درصد سطح زیر کشت انجیر کشور در استان فارس می باشد، میز انجیر کشور به میزبانی استان فارس در اتاق بازرگانی صنعت، معدن و کشاورزی این استان تشکیل شده و این میز در استان و با عضویت بیشتر صادرکنندگان اصلی در آن، برنامهریزی لازم جهت برند سازی در حال اجراست.
,صادرات کیلویی انجیر در نبود بازاریابی مناسب
, صادرات کیلویی انجیر در نبود بازاریابی مناسب,تعرفه گمرکی بالا در بازار انجیر
, تعرفه گمرکی بالا در بازار انجیر,ضرورت ایجاد کارگاه های تخصصی و آموزش بستهبندی انجیر
, ضرورت ایجاد کارگاه های تخصصی و آموزش بستهبندی انجیر,غلامحسین شعرا، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس هم با اشاره به کیفیت برتر انجیر فارس افزود: استان فارس و شهرستان استهبان بیشترین سطح زیر کشت انجیر در کشور را داراست و جزو اولین تولیدکننده این میوه در ایران می باشد، از طرف دیگر با توجه به اینکه از هیچگونه سم و کود شیمیایی برای تولید آن در این منطقه استفاده نمیشود، این نوع انجیر کاملا ارگانیک بوده و ارزش خوراکی غنی دارد.
,وی به بعضی راهکارها در امر تولید اشاره کرد و گفت: استفاده از آبیاری در سطح زیرکشت این محصول و همچنین استفاده از سم های غیرارگانیک سبب خارج شدن این محصول ازچرخه صادراتی می گردد که این خطر می بایست بصورت مستمر و مکرر به کشاورزان گوشزد شود.عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس اظهار داشت: بزرگترین انجیرستان دیم جهان در استان فارس حد فاصل شهرستان های داراب،نی ریز، جهرم و استهبان است که باید بهعنوان یک اثر ماندگار، ثبت ملی شود. اگر سازمان توسعه تجارت و وزارت جهاد کشاورزی از این مهم حمایت کنند مراحل ثبت این منطقه سریع تر انجام خواهد شد و این امر در معرفی انجیر ایران به جهان بسیار اثر گذار خواهد بود.
,شعرا ادامه داد: سازمان تعاون روستایی با راه اندازی شرکت تعاونی انجیرکاران میتواند بخشی از سود این محصول را عاید انجیرکاران کند تا دلالان نتوانند این محصول را به قیمتی که دل شان می خواهد از کشاورزان خریداری کنند.وی با اشاره به روش های مقابله در مشکلات حمل وبسته بندی تا عرضه وبازار بیان کرد:ضرورت ایجاد کارگاه تخصصی آموزشی بسته بندی انجیر با رویکرد بسته بندی و بازاریابی و با هدف ارتقاء سطح مارکتینگ و تبلیغات رسانه ای گسترده با تمرکز و تمایز به ویژگی های منحصر به فرد انجیر استهبان برای توزیع و خرده فروشی این محصول است.
,وی به برخی مشکلات در واردات و صادرات انجیر اشاره و بیان کرد: مهمترین موارد ومشکلات تولید کنندگان، فروشندگان وصادر کنند گان انجیر در مناطق مختلف تولید در سطح استان فارس در سه بخش تولید، حمل و بسته بندی تا بازار، موانع پیش رو در امر فروش و صادرت است.
,وی افزود: با توجه به آنکه در حال حاضر در بیش از 19 شهرستان فارس انجیر کشت می شود ولی بیشترین سطح زیرکشت انجیر متعلق به شهرستان های استهبان، نی ریز، داراب و جهرم می باشد،
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس اظهار کرد: پوشش بیمه ای کامل محصول و انجیر کاران در منطقه وجودندارد واکثر تولید کنندگان فقط از بیمه روستایی خود استفاده می کنند.
شعرا ادامه داد: سالیانه در این استان حدو د ۱۱هزار تن انجیر خشک تولید می شود و بخش قابل توجه ای از نیروهای استان در مناطق روستایی مشغول فعالیت در زمینه تولید و برداشت انجیر هستند.
وی گفت: پیشنهاد می شود بزرگترین انجیرستان دیم جهان در استان فارس حد فاصل شهرستان های داراب، نی ریز، جهرم و استهبان است که باید به عنوان یک اثر ماندگار، ثبت ملی شود.لذا اگر سازمان توسعه تجارت و وزارت جهاد کشاورزی از این مهم حمایت کنند مراحل ثبت این منطقه سریعتر انجام خواهد شد که این امر در معرفی انجیر ایران به جهان بسیار اثر گذار خواهد بود.
وی افزود: امکان بوجود آوردن گفتگوهای استانی با کمک و حمایت سازمان توسعه تجارت و امکان ارتباط با تولید کنندگان شیرینی و شکلات با پایه انجیر و ایده استفاده از انجیر در صنایع شکلات سازی مفید است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس ادامه داد: شهرستان استهبان قطب تولید انجیر در فارس محسوب میشود ولی برخی از کشاورزان شهرستان از پایین بودن و به صرفه نبودن تولید این محصول گلایه دارند و میطلبد مسئولان استان تدابیری اتخاذ کنند تا حداقل درآمد مناسبی نصیب کشاورزان شود.
شعرا گفت: انجیرکاران با مشکلاتی عدیدهای مواجه می شوند و ناگزیرند محصول خود را به حداقل قیمت در بازار عرضه کنند که جبران هزینه های گزاف تولید را نمی دهد.
وی بیان کرد: با توجه به آنکه همه کالاها گران شده ولی وقتی که فصل برداشت محصولات میشود به دلیل اینکه نظارتی در این بخش صورت نمیگیرد، محصول را با قیمت پایین از کشاورزان می خرند وانجیر کاران انتظار دارند سازمان جهاد کشاورزی استان وسازمان تعاونی روستائی استان به این موضوع ورود نماند.
شعرا گفت: همانطور که نهادههای کشاورزی و سموم نیز گران شده است می طلبد مسئولان استان تدابیر لازم را برای خرید محصولات کشاورزی اتخاذ کنند تا حداقل درآمدی مناسبی نصیب کشاورزان شود.
شعرا با بیان این که با توجه به آنکه تولیدانجیر از اشتغال زایی بالایی برخوردار است چرا که برداشت این محصول از تیر ماه که آغاز میشود،ادامه داد: تا زمانی که این مناطق دچار سرمازدگی نشوند درختان محصول انجیر دارند و حداقل یک بازده زمانی 7 ماهه محصول انجیر برداشت می شود؛این مدت مناسبی برای اشتغال در شهرک های صنعتی وباغداران وانجیر کاران می باشد.
شعرا به مشکلات حمل وبسته بندی تا عرضه وبازار اشاره کردو ادامه داد: ضرورت ایجاد کارگاه تخصصی آموزشی بسته بندی انجیر با رویکرد بسته بندی و بازاریابی و با هدف ارتقاء سطح مارکتینگ لازم می باشد، علیرغم آنکه 29 درصد کل انجیر کشور در حوزه استهبان، داراب، نیریز و جهرم تولید می شود و بودن میز انجیر در اتاق بازرگانی شیراز اما متاسفانه دوره های آموزشی مربوط به ارائه نیازهای آموزشی در خصوص بهترین محصول، بهترین بازار داخلی، بهترین بازار خارجی، بهترین روش های حمل، همگرا کردن و بستر سازی برای تولید بهترین محصول برای صادرات است.
شعرا در ادامه بیان کرد: با توجه به ممنوعیت استفاده از «میتل بروماید» به عنوان ضدعفونیکننده انجیر و نگهداری این محصول به صورت ارگانیک، توسعه و احداث سردخانههای زیر صفر درجه به منظور از بین بردن لارو شبپره هندی در دستور کار شرکت شهرک های صنعتی جهت تشویق سرمایه گزاران به ایجاد این نمونه سرد خانه در شهرکهای نزدیک مناطق تولید انجیر بخصوص شهرک صنعتی استهبان قرار گیرد.
شعرا به مسائل فروشندگان و صادرکنندگان اشاره کرد و گفت: نبود وحدت رویه بین ذی نفعان این محصول به ویژه صادرکنندگان که موجب گردیده تا برخی افراد تنها برای کسب سود مقطعی قیمت هایی را در بازار هدف به مشتریان خارجی ارائه کنند که این مسئله سبب از بین بردن منافع جمع شده و بازار این محصول را خراب می نماید.فقدان وجود یک شرکت مدیریت صادرات که مشمول قوانین اتاق بازرگانی باشد می تواند این فعالیت ها را بصورت متمرکز وهماهنگ انجام داده و در کوتاه مدت شاهد دستاوردهای مثبتی خواهیم بود.وی ادامه داد:یکی از چالش های پیش روی محصول انجیر را نبود استراتژی مدون برای صادرات این محصول است و متاسفانه در حال حاضر انجیر بصورت بالک به فروش می رسد و فاقد بسته بندی پیشرفته است و با حداقل ارزش افزوده به بازارهای هدف صادر می شود که این امر نگران کننده است.
شعرا گفت: نبود استراتژی مداوم و کلاننگری بلندمدت برای صادرات این محصول در نگاه مدیران استانی و شهرستانی وتولید کنندگان محلی،فقدان وجود یک شهرک صنعتی تخصصی در منطقه استهبان و ایجاد واحد های ایجاد ارزش افزوده در این بخش با راه اندازی واحدهای فرآوری انجیر،فقدان هماهنگ کننده قوانین و مقررات و ارائه تسهیلات به منظور بازار یابی، بازار کاوی و بازار سازی در سطح جهانی کمک به معرفی محصول در بازارهای هدف وبازار های جدید صادرات،با توجه به اینکه رویکرد دولت، توسعه فعالیت های اقتصادی و حمایت ویژه از صادرات غیرنفتی است بنابراین همه دستگاه های اجرایی ذیربط خود به خود صادرات را در بخشنامه ها و برنامه های اجرایی خود در اولویت قرار داده اند. ضمن آنکه اتاق بازرگانی شیراز از طریق تعامل نزدیک با صادرکنندگان موانع را رصد و نسبت به برطرف نمودن آن با هماهنگی مراجع ذیصالح اقدام خواهد کرد.
وی ادامه داد: بی نتیجه ماندن تلاش های پراکنده جهت ثبت برند بین المللی و جغرافیایی انجیر نیز از دیگر موارد می باشد، با توجه به کاهش درآمد ارزی نفت، بخش خصوصی نسبت به صادرات کانالهای غیرنفتی که ارزش ارزآوری دارد حساس تر شده که در این میان انجیر ایران به دلیل ارگانیک بودن از جمله موارد مهم صادراتی محسوب می شود.
وی افزود: سازمان تجارت و تمام بخش های دولتی باید با برنامه ریزی و حمایت از تشکل های تولیدی و صادراتی با محوریت اتاق بازرگانی، چارچوب های حقوقی را تبیین و ابلاغ نمایند که این مهم انجام نمیشود وهر سازمانی تک روی خودش را دارد.
شعرا تاکید کرد: درخواست تولید کنندگان انجیر ایجاد اتحادیه کشوری انجیر چیزی شبیه اتحادیه چای در هندوستان که حامی و حافظ منافع چایکاران در سطح هندوستان است می باشد .آن اتحادیه بطور مرتب روی برند چای هندوستان به عنوان اعلا ترین چای جهان تبلیخ ، فرهنگ سازی وکار می کنند و از آن نقطه شروع به قیمت گذاری و ثبت این قیمت در بازار جهانی می کنند.
وی در پایان گفت:موضوع علم ارتباطات به این دلیل اهمیت دارد که در همه عرصه ها کمک می کند تا جایگاه محصول و برند محصول بوجود بیاید.
وی افزود: با توجه به آنکه در حال حاضر در بیش از 19 شهرستان فارس انجیر کشت می شود ولی بیشترین سطح زیرکشت انجیر متعلق به شهرستان های استهبان، نی ریز، داراب و جهرم می باشد،
,عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس اظهار کرد: پوشش بیمه ای کامل محصول و انجیر کاران در منطقه وجودندارد واکثر تولید کنندگان فقط از بیمه روستایی خود استفاده می کنند.
,شعرا ادامه داد: سالیانه در این استان حدو د ۱۱هزار تن انجیر خشک تولید می شود و بخش قابل توجه ای از نیروهای استان در مناطق روستایی مشغول فعالیت در زمینه تولید و برداشت انجیر هستند.
,وی گفت: پیشنهاد می شود بزرگترین انجیرستان دیم جهان در استان فارس حد فاصل شهرستان های داراب، نی ریز، جهرم و استهبان است که باید به عنوان یک اثر ماندگار، ثبت ملی شود.لذا اگر سازمان توسعه تجارت و وزارت جهاد کشاورزی از این مهم حمایت کنند مراحل ثبت این منطقه سریعتر انجام خواهد شد که این امر در معرفی انجیر ایران به جهان بسیار اثر گذار خواهد بود.
,وی افزود: امکان بوجود آوردن گفتگوهای استانی با کمک و حمایت سازمان توسعه تجارت و امکان ارتباط با تولید کنندگان شیرینی و شکلات با پایه انجیر و ایده استفاده از انجیر در صنایع شکلات سازی مفید است.
,عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی فارس ادامه داد: شهرستان استهبان قطب تولید انجیر در فارس محسوب میشود ولی برخی از کشاورزان شهرستان از پایین بودن و به صرفه نبودن تولید این محصول گلایه دارند و میطلبد مسئولان استان تدابیری اتخاذ کنند تا حداقل درآمد مناسبی نصیب کشاورزان شود.
,شعرا گفت: انجیرکاران با مشکلاتی عدیدهای مواجه می شوند و ناگزیرند محصول خود را به حداقل قیمت در بازار عرضه کنند که جبران هزینه های گزاف تولید را نمی دهد.
,وی بیان کرد: با توجه به آنکه همه کالاها گران شده ولی وقتی که فصل برداشت محصولات میشود به دلیل اینکه نظارتی در این بخش صورت نمیگیرد، محصول را با قیمت پایین از کشاورزان می خرند وانجیر کاران انتظار دارند سازمان جهاد کشاورزی استان وسازمان تعاونی روستائی استان به این موضوع ورود نماند.
,شعرا گفت: همانطور که نهادههای کشاورزی و سموم نیز گران شده است می طلبد مسئولان استان تدابیر لازم را برای خرید محصولات کشاورزی اتخاذ کنند تا حداقل درآمدی مناسبی نصیب کشاورزان شود.
,شعرا با بیان این که با توجه به آنکه تولیدانجیر از اشتغال زایی بالایی برخوردار است چرا که برداشت این محصول از تیر ماه که آغاز میشود،ادامه داد: تا زمانی که این مناطق دچار سرمازدگی نشوند درختان محصول انجیر دارند و حداقل یک بازده زمانی 7 ماهه محصول انجیر برداشت می شود؛این مدت مناسبی برای اشتغال در شهرک های صنعتی وباغداران وانجیر کاران می باشد.
,شعرا به مشکلات حمل وبسته بندی تا عرضه وبازار اشاره کردو ادامه داد: ضرورت ایجاد کارگاه تخصصی آموزشی بسته بندی انجیر با رویکرد بسته بندی و بازاریابی و با هدف ارتقاء سطح مارکتینگ لازم می باشد، علیرغم آنکه 29 درصد کل انجیر کشور در حوزه استهبان، داراب، نیریز و جهرم تولید می شود و بودن میز انجیر در اتاق بازرگانی شیراز اما متاسفانه دوره های آموزشی مربوط به ارائه نیازهای آموزشی در خصوص بهترین محصول، بهترین بازار داخلی، بهترین بازار خارجی، بهترین روش های حمل، همگرا کردن و بستر سازی برای تولید بهترین محصول برای صادرات است.
,شعرا در ادامه بیان کرد: با توجه به ممنوعیت استفاده از «میتل بروماید» به عنوان ضدعفونیکننده انجیر و نگهداری این محصول به صورت ارگانیک، توسعه و احداث سردخانههای زیر صفر درجه به منظور از بین بردن لارو شبپره هندی در دستور کار شرکت شهرک های صنعتی جهت تشویق سرمایه گزاران به ایجاد این نمونه سرد خانه در شهرکهای نزدیک مناطق تولید انجیر بخصوص شهرک صنعتی استهبان قرار گیرد.
,شعرا به مسائل فروشندگان و صادرکنندگان اشاره کرد و گفت: نبود وحدت رویه بین ذی نفعان این محصول به ویژه صادرکنندگان که موجب گردیده تا برخی افراد تنها برای کسب سود مقطعی قیمت هایی را در بازار هدف به مشتریان خارجی ارائه کنند که این مسئله سبب از بین بردن منافع جمع شده و بازار این محصول را خراب می نماید.فقدان وجود یک شرکت مدیریت صادرات که مشمول قوانین اتاق بازرگانی باشد می تواند این فعالیت ها را بصورت متمرکز وهماهنگ انجام داده و در کوتاه مدت شاهد دستاوردهای مثبتی خواهیم بود.وی ادامه داد:یکی از چالش های پیش روی محصول انجیر را نبود استراتژی مدون برای صادرات این محصول است و متاسفانه در حال حاضر انجیر بصورت بالک به فروش می رسد و فاقد بسته بندی پیشرفته است و با حداقل ارزش افزوده به بازارهای هدف صادر می شود که این امر نگران کننده است.
,شعرا گفت: نبود استراتژی مداوم و کلاننگری بلندمدت برای صادرات این محصول در نگاه مدیران استانی و شهرستانی وتولید کنندگان محلی،فقدان وجود یک شهرک صنعتی تخصصی در منطقه استهبان و ایجاد واحد های ایجاد ارزش افزوده در این بخش با راه اندازی واحدهای فرآوری انجیر،فقدان هماهنگ کننده قوانین و مقررات و ارائه تسهیلات به منظور بازار یابی، بازار کاوی و بازار سازی در سطح جهانی کمک به معرفی محصول در بازارهای هدف وبازار های جدید صادرات،با توجه به اینکه رویکرد دولت، توسعه فعالیت های اقتصادی و حمایت ویژه از صادرات غیرنفتی است بنابراین همه دستگاه های اجرایی ذیربط خود به خود صادرات را در بخشنامه ها و برنامه های اجرایی خود در اولویت قرار داده اند. ضمن آنکه اتاق بازرگانی شیراز از طریق تعامل نزدیک با صادرکنندگان موانع را رصد و نسبت به برطرف نمودن آن با هماهنگی مراجع ذیصالح اقدام خواهد کرد.
,وی ادامه داد: بی نتیجه ماندن تلاش های پراکنده جهت ثبت برند بین المللی و جغرافیایی انجیر نیز از دیگر موارد می باشد، با توجه به کاهش درآمد ارزی نفت، بخش خصوصی نسبت به صادرات کانالهای غیرنفتی که ارزش ارزآوری دارد حساس تر شده که در این میان انجیر ایران به دلیل ارگانیک بودن از جمله موارد مهم صادراتی محسوب می شود.
,وی افزود: سازمان تجارت و تمام بخش های دولتی باید با برنامه ریزی و حمایت از تشکل های تولیدی و صادراتی با محوریت اتاق بازرگانی، چارچوب های حقوقی را تبیین و ابلاغ نمایند که این مهم انجام نمیشود وهر سازمانی تک روی خودش را دارد.
,شعرا تاکید کرد: درخواست تولید کنندگان انجیر ایجاد اتحادیه کشوری انجیر چیزی شبیه اتحادیه چای در هندوستان که حامی و حافظ منافع چایکاران در سطح هندوستان است می باشد .آن اتحادیه بطور مرتب روی برند چای هندوستان به عنوان اعلا ترین چای جهان تبلیخ ، فرهنگ سازی وکار می کنند و از آن نقطه شروع به قیمت گذاری و ثبت این قیمت در بازار جهانی می کنند.
,وی در پایان گفت:موضوع علم ارتباطات به این دلیل اهمیت دارد که در همه عرصه ها کمک می کند تا جایگاه محصول و برند محصول بوجود بیاید.
,بر اساس این گزارش، از سال ها پیش مبحث نبود بسته بندی محصولات کشاورزی و خشکبار مطرح بوده اما تاکنون به آن پرداخته نشده و بسیاری از محصولات ارزشمند ایرانی به صورت کیلویی و فله ای با قیمت های ارزان راهی دیگر کشورها شده و در آنجا با بسته بندی های شیک و منحصر به فرد آن هم با برندهای مطرح به نام کشورهای خود به دیگر کشورها صادر می شود.بر این اساس برای ساماندهی وضعیت محصول انجیر جهت صادرات می بایست که هماهنگی ویژه ای بین تجار و تولید کنندگان از یک سو ومقامات اتاق های سه گانه بخش خصوصی (اتاق بازرگانی، اتاق اصناف واتاق تعاون) برقرار شود، امری که تاکنون نادیده گرفته شده است.
,
ارسال دیدگاه