روزهای نفسگیر خوزستان به گرد و غبار رسید
خوزستان مدتهاست که در مصاف نابرابر با هیولای دهشتناک ریزگردها تلاش میکند و هیچ ارادهای از سوی دولتها در جهت کاهش این مهمان نامیمون ندیده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از رهیاب، استان خوزستان در طول سال همواره درگیر افزایش آلایندگی است، معضلی که کاهش کیفیت هوا و تعطیلی ادارات و مدارس را به دنبال داشته و مشکلات تنفسی برای شهروندان خوزستانی را تشدید کرده است.
این استان باوجود ۲ هزار واحد تولیدی یکی از قطبهای صنعتی کشور است، این صنایع در کنار اهمیتی که برای اقتصاد خوزستان و کشور دارند تأثیر مخربی نیز بر محیطزیست و هوا گذاشتهاند.
طبق قانون صنایع باید در قالب مسئولیتهای اجتماعی در مقابل آلودگی که ایجاد میکنند خدمات رفاهی، سلامتی و اجتماعی ارائه کنند. صنایع بزرگی همچون نفت، پتروشیمی، پالایشگاهها و فولاد در استان فعالیت دارند که همواره از سوی فعالان محیطزیست در خصوص میزان آلودگی که تولید میکنند و نحوه اقدام آنها به مسئولیتهای اجتماعی مورد انتقاد بودهاند.
متأسفانه صنایع در انجام مسئولیتهای اجتماعی خود بهخوبی عمل نکردهاند و همین موضوع باعث شده تا تأثیر چشمگیری را در کاهش و یا بیاثر کردن آلودگی از سوی این صنایع شاهد نباشیم.
حالا در آستانه فصل سرد زمستان، این آلایندگی وارد مرحله بعدی یعنی گرد و غبار شده و بار دیگر بسیاری از شهرهای خوزستان را تعطیل کرده است.
شب گذشته مرکز ملی پایش و هشدار سریع گرد و خاک هواشناسی خوزستان از ورود و تأثیر گرد و خاک عراقی ابتدا در مناطق غرب، جنوب غرب، جنوب و مرکزی استان و سپس بهتدریج در مناطق شرق و جنوب شرقی از اوایل وقت روز یکشنبه ۲۵ آذر تا اواخر وقت یکشنبه ۲۵ آذر و کاهش دید افقی و افت کیفیت هوای استان خوزستان خبر داد و در این خصوص هشدار قرمز هواشناسی صادر کرد و از صبح امروز هوا دیگر هوا نبوده؛ بلکه آسمان اهواز و بسیاری از شهرستانهای خوزستان تبدیل شده است به زمین.
البته سالهاست که ریزگردها مهمان خانههای مردمان خوزستان است و این معضل روزبهروز در حال افزایش بوده؛ گرچه ورود ریزگردها موضوع جدیدی نیست و همیشه نفس مردم خوزستان را تنگ کرده است.
اما باید یادآوری کرد ریزگردها علاوه بر آلودگی آب، از بین بردن مراتع حاصلخیز و خاک مناسب کشاورزی و آسیب به معیشت و اقتصاد مردم، تهدید جدی برای سلامت مردم محسوب میشوند و میتوانند سبب سرطان پوست، سرطان مثانه، سرطان کلیه، بیماری آسم از نوع حاد و فیبروز کبدی شوند.
این ریزذرات فلزی که بیشترین تأثیر را روی سلامت کودکان و نوزادان دارند باعث بروز صدمات ژنتیکی در جنین و تولد کودکان نقصعضو میشود.
ریزگردهای برخاسته از خاک با گذر از مشعلهای نفتی با فلزات سرب، جیوه و ژیپس ترکیب میشود که خطر آنها را چندبرابر میکند.
بر اساس آمار منشأ ریزگردها به استان خوزستان از کشورهای همسایه است که به گفته کارشناسان ذراتی که منشأ خارجی دارند به دلیل این که اندازه آنها کمتر از ۲ میکرون است قابلیت جابهجایی و انتشار بیشتری دارند و بهمراتب خطرناکتر از ریزگردهای داخلی با اندازه بزرگتر و قدرت انتقال کمتر محسوب میشوند.
درحالیکه منشأ اصلی ریزگردها در خوزستان از کشورهای همسایه است به نظر میرسد هیچ ارادهای از سوی دولت و دستگاههای مربوطه برای حل این مشکل با این کشورها از طریق دیپلماسی وجود ندارد.
بیش از ۱۷ سال است که کانونهای ریزگرد در خوزستان فعال هستند، در مقطعی از زمان به دلیل اجرای طرح مقابله با ریزگردها و آبگیری مناسب تالابها وقوع این پدیده کاهش یافت؛ اما در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارش باران و خشکسالی وقوع گرد و غبار در خوزستان بهویژه در مناطق جنوبی و مرکزی آن شدت گرفته است.
این کانونها بر اساس نوع کاربری و مساحت، به ترتیب در مراتع تخریب شده، زمینهای کشاورزی دیم رها شده، اراضی بدون پوشش گیاهی و تالابها و آبگیرهای خشک شده قرار دارند.
پدیده موسوم به گرد و غبار در حال حاضر به یکی از مهمترین بحرانهای زیستمحیطی نهتنها در خوزستان بلکه در سطح کشور تبدیل شده است؛ اما خوزستان مدتهاست که در مصاف نابرابر با این هیولای دهشتناک برای بقا تلاش میکند از این رو دولت جدید بداند که خوزستان مترادف با کارگاه استخراج نفت و گاز و آب، نیست و میبایست برای بودجه گردوغباری که در ابهام قرار دارد، فکر اساسی شود.
ارسال دیدگاه