مشاوره بیهوشی قبل از عمل بینی
بیهوشی عمل بینی یکی از رایجترین نگرانیهای داوطلبان این عمل زیبایی است. نگرانی که کاملا هم نمیتواند بیجا باشد؛ چرا که در سالهای اخیر موارد متعددی از عوارض جانبی ناشی از بیهوشی در عمل بینی در شهرهای مختلف کشور از جمله اصفهان گزارش شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بیهوشی عمل بینی یکی از رایجترین نگرانیهای داوطلبان این عمل زیبایی است. نگرانی که کاملا هم نمیتواند بیجا باشد؛ چرا که در سالهای اخیر موارد متعددی از عوارض جانبی ناشی از بیهوشی در عمل بینی در شهرهای مختلف کشور از جمله اصفهان گزارش شده است. البته باید بدانید اصفهان در کنار شهرهایی مثل شیراز، تبریز، مشهد و البته، تهران، از بهترین شهرهای کشور برای انجام درمانهای جراحی است و میتوانید برای انجام انجام عمل زیبایی بینی خود با پزشکان این شهرها اعتماد کنید. با این حال پیش از هر عمل بینی باید یک متخصص جراحی بینی رینوپلاستی و پزشک مورد اعتماد ایشان برای بیهوشی را ملاقات کرده تا مراقبتهای پیش از عمل بینی و بررسی وضعیت کاندیدایی شما برای عمل بررسی شود. بهترین جراح بینی زن در اصفهان و متخصصان رینوپلاستی در این شهر را میتوانید به سادگی در پیوند درج شده پیدا کنید. مشاوره با این پزشکان میتواند نگرانیهای شما در مورد بیهوشی را برطرف کرده و اطمینان از بیدردی و مراقبتهای ویژه در طول عمل را به شما بدهد.
چه نوع بیهوشی در عمل بینی استفاده می شود؟
عمل رینوپلاستی با بیهوشی عمومی و کاملاً بدون درد انجام میشود. بیحسی موضعی کاربردی ندارد. نگرانی از عوارض حافظه بعد از بیهوشی بیمورد است؛ این عوارض بسیار نادر و معمولاً موقتی هستند. جلسه مشاوره با متخصص بیهوشی برای رفع ابهامات و اطلاعرسانی سابقه پزشکی ضروری است. قبل از عمل باید ۸ ساعت ناشتا باشید. بعد از عمل، مایعات زیاد بنوشید و غذای نرم بخورید. هزینه بیهوشی متغیر است و انتخاب متخصص بیهوشی معمولا با جراح است. با آگاهی و مشورت با پزشک، رینوپلاستی ایمن و بدون دردی را تجربه خواهید کرد. متخصص بیهوشی با بررسی سابقه پزشکی بیمار و انجام مشاوره قبل از عمل، مناسبترین روش بیهوشی را انتخاب و علائم حیاتی بیمار را در طول جراحی به دقت کنترل میکند. نگرانی از عوارض حافظه بعد از بیهوشی بیمورد است؛ این عوارض بسیار نادر و معمولاً موقتی هستند. قبل از عمل باید ۸ ساعت ناشتا باشید. بعد از عمل، مایعات زیاد بنوشید و غذای نرم بخورید. هزینه بیهوشی متغیر است و انتخاب متخصص بیهوشی معمولا با جراح است. با آگاهی و مشورت با پزشک، رینوپلاستی ایمن و بدون دردی را تجربه خواهید کرد.
انواع بیهوشی در عمل جراحی بینی
مهمترین حالت بیهوشی که در رینوپلاستی از آن استفاده میشود، بیهوشی عمومی است که گاهی تحت عنوان بیهوشی اتاق عمل هم شناخته میشود. در این روش، متخصص بیهوشی یک ماسک مخصوص را روی صورت فرد قرار میدهد و سپس روند تزریق داروهای مخصوص بیهوشی را از طریق سرم یا به شکل وریدی انجام خواهد داد. فلسفه این روش بیهوشی این است که بیمار در حین جراحی، دردی را احساس نکند. در این نوع بیهوشی، مغز بیمار به خواب میرود و کارکرد ارگانهای بدن کند میشود. البته برای حفظ عملکردهای مهمی مانند ضربان قلب و تنفس، دستگاههای کمکی به بدن بیمار وصل خواهد شد. برای مثال، یک لوله مخصوص درون گلوی فرد گذاشته میشود تا عمل تنفس او را بر عهده گیرد. همچنین در حین عمل نیز متخصص بیهوشی علائم حیاتی مانند ضربان قلب، تنفس و فشار خون را چک میکند تا مطمئن شود وضعیت بیمار در حالت طبیعی قرار دارد.
با توجه به دوز مشخص شده دارو و کنترل مداوم توسط متخصص بیهوشی، جای هیچ نگرانی برای بیماران وجود ندارد. از یک طرف، بیهوشی به شما کمک میکند هیچ دردی را احساس نکنید و از طرف دیگر، با انجام مراحل بیهوشی به صورت اصولی، مشکلی از بابت اختلال در علائم حیاتی پیش نخواهد آمد.
یکی دیگر از روشهای جلوگیری از احساس درد حین عمل، بیحسی نخاعی است که در آن، داروی بیحسی به بخش انتهایی کمر (اپیدورال) تزریق میشود. نخاع یک شاهراه بزرگ در بدن است که عصبهای کل بدن را به مغز اتصال میدهد. زمانی که این داروی مخصوص به اعصاب نخاع تزریق میشود، این ناحیه بیحس خواهد شد و دیگر سیگنالهای درد به مغز نخواهد رسید. این نوع بیهوشی از قسمت ناف تا بالای پا را بیحس میکند و معمولا در زایمان و عملهای سرپایی این ناحیه مورد استفاده قرار میگیرد. کاملا واضح است که این نوع بیهوشی برای رینوپلاستی هیچ کاربردی ندارد.
یکی دیگر از راههای انسداد سیگنالهای درد، بلاک عصب موضعی است که در آن، داروی خاصی به ناحیه مورد نظر تزریق میشود تا از ایجاد حس درد جلوگیری کند. در این روش از داروی بیحسی موضعی یا داروی ضد التهابی و شاید هم هر دو استفاده میشود. این شیوه اکثرا در درمانهایی مانند دندانپزشکی استفاده میشود و در رینوپلاستی به کار نمیرود.
عوارض جانبی رایج داروهای بیهوشی در عمل بینی کدامند؟
خوشبختانه تکنیکهای جراحی بینی تا حدی پیشرفت کرده که عوارض آن به حداقل رسیده است. گاهی اوقات داروهای بیهوشی روی بدن انسان تاثیراتی میگذارند که نمیتوان برای جلوگیری از آنها اقدامی انجام داد. تعدادی از این عوارض طبیعی هستند و در دوره کوتاهی رفع میشوند. برخی دیگر به ندرت اتفاق میافتند. در هر صورت به عنوان کاندیدای جراحی باید قبل از عمل، اطلاعات کاملی در این باره داشته باشید. دقت داشته باشید که متخصص بیهوشی صرفا از روشهای ایمنی استفاده میکند که در عین حفظ سلامت بیمار، ریسک ایجاد درد در بدن او صفر باشد. به همین دلیل، روشهایی مانند بیحسی موضعی و استفاده از داروهای آرامبخش هیچ توجیه علمی ندارد و مطمئن باشید هیچ پزشکی از این شیوه استفاده نخواهد کرد. عمل رینوپلاستی کاملا بدون درد انجام میشود و زمانی که به هوش میآیید، در اتاق ریکاوری هستید و عمل شما به اتمام رسیده است.
حالت تهوع و استفراغ بعد بیهوشی عمل بینی طبیعی است؟
یکی از رایجترین عوارض بیهوشی رینوپلاستی، حالت تهوع است. گاهی این عارضه در حد تهوع باقی میماند و گاهی هم باعث استفراغ میشود. این عارضه کاملا طبیعی است و در عرض چند ساعت یا یک الی دو روز بعد از جراحی رفع میشود. نوشیدن مایعات میتواند در رفع سریعتر این عارضه به شما کمک کند.
سرگیجه و سردرد از رایج ترین عوارض بعد از بیهوشی عمل بینی
کاملا طبیعی است که بیمار بعد از به هوش آمدن احساس سرگیجه و سردرد داشته باشد. به طور کلی داروهای بیهوشی چنین عوارضی را ایجاد میکنند و مواجه شدن با آنها جای نگرانی ندارد، اما این سرگیجه و سردرد باید کم کم بهبود پیدا کرده و رفع شود.
تب و لرز بعد از بیهوشی عمل بینی طبیعی نیست!
ممکن است بدن برخی بیماران نسبت به داروهای بیهوشی واکنش نشان دهد و فرد دچار تب و لرز شود. از آنجایی که گاهی تب و لرز نشانه عفونت هم است، باید پزشک خود را در جریان این نشانهها بگذارید.
واکنش های آلرژیک بعد از عمل بینی چقدر پیش می آید؟
واکنشهای آلرژیک معمولا به ندرت اتفاق میافتند و پیدایش آنها به اندازه علائمی مانند تهوع رایج نیست؛ اما ممکن است بدن برخی افراد به داروهای بیهوشی حساسیت نشان دهد و علائمی مانند خارش، بثورات پوستی، کهیر، تورم و التهاب به وجود آید. البته در برخی موارد شدیدتر نیز ممکن است مشکلات تنفسی در بیمار به وجود آید.
آسیب به سیستم عصبی و گیجی طولانی مدت، خطرناک ترین عارضه پس از بیهوشی عمل بینی
در موارد بسیار نادر، ممکن است داروهای بیهوشی باعث آسیبهای عصبی شوند و در برخی افراد، گیجی طولانی مدتی به وجود بیاورند. البته گاهی هم داروی بیهوشی زمینه آسیب به اندامهای اساسی بدن مثل کبد و کلیهها را فراهم میکند. به طور کلی این عوارض نادر هستند و در صورتی که پزشک مهارت کافی داشته باشد، ریسک بروز آنها به شدت پایین است.
از دست رفتن حافظه بعد از بیهوشی عمل بینی عادی است؟
یکی از نگرانیهای رایج بیماران، تاثیر داروهای بیهوشی بر حافظه بلندمدت است. مطالعات نشان دادهاند که در موارد بسیار نادر، برخی از افراد، به ویژه سالمندان، ممکن است پس از بیهوشی عمومی، اختلالات شناختی خفیفی را تجربه کنند. با این حال، این اختلالات معمولاً موقتی هستند و در عرض چند روز یا چند هفته برطرف میشوند. در جلسه مشاوره بیهوشی، حتماً در مورد سابقه پزشکی خود، از جمله هرگونه بیماری زمینهای مانند آسم یا دیابت، با متخصص بیهوشی صحبت کنید. این اطلاعات به متخصص بیهوشی کمک میکند تا مناسبترین نوع و دوز داروی بیهوشی را برای شما انتخاب کند و از بروز عوارض جانبی احتمالی جلوگیری کند. همچنین، اگر سابقه خانوادگی واکنشهای آلرژیک به داروهای بیهوشی دارید، حتماً این موضوع را به اطلاع متخصص برسانید.
مراقبت های توصیه شده توسط پزشکان بیهوشی پیش از عمل بینی
گاهی اوقات عوارض عمل بینی با رعایت نکردن نکات مهم قبل از عمل شدت پیدا میکند. برای مثال، سیگار کشیدن باعث میشود عروق خونی تنگتر شوند. پس با اختلال در گردش خون، اکسیژن لازم به بافتهای بدن نخواهد رسید و روند بهبود زخمها بسیار دیرتر انجام میشود. البته گاهی ریسک عفونت هم وجود دارد. پس حداقل چند هفته قبل از عمل سیگار کشیدن را متوقف کنید.
باید بدانید که مصرف برخی از داروها قبل از عمل، باعث به خطر افتادن سلامتی شما خواهد شد. داروهایی نظیر ایبوپروفن و آسپیرین باعث میشوند فرآیند لختهسازی خون در بدن با اختلال روبرو شود. پس ریسک خونریزی در هنگام عمل افزایش پیدا میکند. همچنین مصرف راکوتان نیز باید مدت زیادی قبل از عمل قطع شده باشد؛ زیرا در روند بهبود و ترمیم بافت اختلال ایجاد میکند.
به طور کلی هر نوع داروی خاصی اعم از قرصهای رواندرمانی و... که در حال مصرف آن هستید یا در ماههای اخیر مصرف کردهاید را به پزشکتان اطلاع دهید. برخی از داروها با ایجاد اختلال در دوران نقاهت، سلامت شما را به خطر میاندازند و مشکلات جدی برایتان به وجود میآورند.
همچنین لازم است مدتی قبل از جراحی، آزمایشهای تجویز شده توسط پزشک را انجام دهید. این آزمایشها شرایط سلامت بدنی شما را به پزشک نشان میدهند. در صورتی که در بدن شما مشکلی وجود دارد که در جراحی خطرآفرین خواهد بود، ابتدا باید آن را درمان کنید. انجام این آزمایشها تا حد زیادی به جلوگیری از عوارض ناگهانی جراحی بینی کمک میکند.
مدت زمان اثرگذاری داروی بیهوشی چقدر است؟
در گذشته در فرآیند بیهوش کردن بیماران از داروهایی مانند آنفلوران، ایزوفلوران و هالوتان استفاده میشد. در سالهای اخیر کمی تکنیکهای بیهوشی تغییر کرده است و از داروهایی به نام فنتانیل، آترا کوریوم و پروپوفول استفاده میشود.
متخصص بیهوشی، دوز و روش استفاده از داروها را طوری تنظیم میکند تا بیمار کل زمان عمل را بیهوش باشد. این زمان معمولا بین ۱ تا ۳ ساعت به طور میانجامد. متخصص بیهوشی قبل از فرآیند عمل، شرایط کلی جراحی را میسنجد و مدت زمان عمل را در نظر میگیرد.
گاهی اوقات برخی بیماران نسبت به روند بیهوشی ترس و وحشت دارند، اما بیهوشی توسط یک پزشک مجرب ریسک خطرناکی نخواهد داشت. بیمار پس از عمل در بخش ریکاوری به هوش میآید و پس از اطمینان از وضعیت سلامت او، به بخش عادی منتقل خواهد شد.
آیا میتوان در حین عمل بیدار بود؟
به احتمال زیاد هنگام مطالعه و تحقیق درباره عمل جراحی بینی در اینترنت، به این موضوع بر خوردهاید که میتوان با تزریق بیحسی موضعی در حین عمل بیدار ماند! متاسفانه این موضوع دروغی بیش نیست که گاهی برای فریب مخاطب مورد استفاده قرار میگیرد.بیحسی موضعی صرفا برای مواردی مانند تزریق فیلر بینی استفاده میشود. یعنی درمانگر قبل از تزریق فیلر، ناحیه مورد نظر را با دارو بیحس میکند تا بیمار متحمل درد نشود.
از طرف دیگر، نوعی عمل بینی بدون برش وجود دارد که اندوسکوپی نامیده میشود. در این روش، دستگاهی به نام آندوسکوپ مورد استفاده قرار میگیرد که از یک لنز و منشا نور تشکیل شده است. این دستگاه بعد از ورود به بینی، تصاویر و ویدیوهایی دقیقی از وضعیت تیغه بینی، سینوسها و ساختار کلی آن در اختیار پزشک قرار میدهد و شرایط درمان را فراهم میکند. این عمل معمولا با بیحسی موضعی انجام میشود و بیمار بیدار خواهد بود، اما چنین شرایطی در رینوپلاستی هرگز ممکن نیست. رینوپلاستی یک جراحی تهاجمی است که ساختار بینی به طور کامل باز میشود، پس بیمار باید به طور کامل تحت بیهوشی قرار گیرد.
چگونه میتوان عوارض جانبی را کاهش داد؟
قطعا بیمار با انجام یک سری اقدامات مهم میتواند عوارض جانبی عمل را کاهش دهد. یکی از این اقدامات، انتخاب پزشک ماهر است. یک پزشک ماهر با انجام تکنیکهای جدید و کارآمد، از بروز عوارض شدید جلوگیری میکند و جراحی را در ایمنترین حالت ممکن انجام میدهد. یکی دیگر از اقدامات مهم برای کاهش میزان عوارض، رعایت اصول مراقبتی قبل از عمل است. همانطور که پیش از این هم درباره این موضوع صحبت کردیم، قبل از عمل نباید سیگار بکشید و الکل مصرف کنید. داروهای خاص را قطع کنید و به پزشک خود هم اطلاع دهید. رژیم غذایی سالمی در پیش بگیرید تا سیستم ایمنی بدن شما تقویت شود و دوران نقاهت را آسانتر پشت سر بگذارید.
پیش از عمل با متخصص بیهوشی صحبت کنید و نسبت به جلسه مشاوره بیتفاوت نباشید. در این جلسه آگاهی بیشتری در مورد روند بیهوشی کسب خواهید کرد که در روند کاهش استرس شما تاثیر میگذارد. در صورتی که پزشک معتمدی انتخاب کردهاید، با آرامش خاطر برای روز جراحی آماده شوید.
آیا سن بیمار بر نوع بیهوشی تأثیر دارد؟
گاهی در بین بیماران مسنتر نگرانیهایی درباره روند بیهوشی دیده میشود. این موضوع حقیقت دارد که گاهی عوارض بیهوشی برای سنین بالاتر، بیشتر خواهد بود، اما پزشک بیهوشی قبل از هر چیزی، وضعیت بدنی بیمار را بررسی میکند. یعنی اگر بیمار از نظر وضعیت سلامتی، شرایط مطلوبی برای بیهوشی نداشته باشد، عمل او کنسل خواهد شد.
اگر پزشک بیهوشی تشخیص دهد که بیمار قابلیت بیهوش شدن را دارد، برای انتخاب داروها و روش بیهوشی، دقت بیشتری به کار گرفته میشود. همچنین مراقبتهای در حین عمل نیز به صورت ویژهای انجام میشود تا خطری فرد را تهدید نکند.
چه آزمایشاتی باید قبل از عمل انجام شود؟
یکی از اصلیترین آزمایشهای قبل از عمل، نمونهگیری خون است که در مدت زمان کوتاهی انجام میشود. پزشک با بررسی نتایج آزمایش مواردی مانند عفونت، کمخونی و مشکلات انعقاد خون را بررسی خواهد کرد. در این آزمایش معمولا FBS جهت اندازهگیری سطح گلوکز خون انجام میشود.
CBC به تشخیص کمخونی میپردازد و PT و PTT برای پیشگیری از خونریزی غیرطبیعی و فرآیند نامناسب لخته سازی انجام میشوند. از طرف دیگر، EGC یا الکتروکاردیوگرافی یکی دیگر از آزمایشات پزشکی قبل از عمل است که معمولا برای افراد بالای ۴۰ سال ضروری خواهد بود. این آزمایش اطلاعاتی در مورد آستانه تحمل قلب و سابقه سکته قلبی به پزشک ارائه میدهد.
گاهی نیز پزشک برای تشخیص مشکلاتی مانند عفونتهای سینوسی، انحراف سپتوم و پولیپ بینی انجام سی تی اسکن را برای فرد تجویز میکند. تصویربرداری با اشعه ایکس و تست حاملگی جزو دیگر آزمایشهایی هستند که ممکن است پزشک از شما بخواهد برای انجام آنها اقدام کنید.
آیا میتوان بعد از عمل به خانه رفت؟
معمولا اکثر بیماران چند ساعت بعد از ریکاوری مرخص میشوند و به منزل خود بر میگردند؛ اما گاهی بیمارانی که شرایط خاصی دارند، باید یک روز بعد از عمل تحت مراقبت قرار گیرند. افرادی که بیماریهای خاصی دارند یا از نظر سن در وضعیت پرخطری هستند جزو این بیماران خواهند بود. همچنین افرادی که از شهر دیگری برای عمل جراحی آمدهاند هم گاهی یک شب در بیمارستان تحت مراقبت خواهند ماند. در کل همه چیز طبق نظر پزشک انجام میشود.
پس از عمل بینی و ریکاوری از بیهوشی، توصیه میشود که از یک رژیم غذایی نرم و مایعات فراوان استفاده کنید. از خوردن غذاهای سفت، تند و پرادویه که ممکن است باعث تحریک بینی و افزایش تورم شوند، خودداری کنید. همچنین، مصرف مایعات کافی به دفع سریعتر داروهای بیهوشی از بدن و کاهش عوارض جانبی مانند تهوع و سرگیجه کمک میکند.
چه زمانی باید برای مشاوره با پزشک اقدام کرد؟
جراحی بینی مراحل خاص خود را دارد که برای سپری کردن آنها باید حداقل دو هفته قبل از عمل اقدام کنید. در این بازه طلایی، انتظارات شما از عمل بررسی میشود، شرایط سلامتتان مورد ارزیابی قرار میگیرد و معاینه فیزیکی بینی انجام میشود. در این زمان باید آزمایشات و تصویربرداریهای لازم را انجام دهید. همچنین طبق نظر پزشک، دستورالعمل مراقبتی قبل از عمل را رعایت کنید تا به بهترین نحو برای جراحی آماده شوید.
در جلسه مشاوره، سوالات خود را در مورد روند بیهوشی، از جمله نوع بیهوشی، نحوه انجام آن، عوارض جانبی احتمالی و مراقبتهای لازم قبل و بعد از عمل، از متخصص بیهوشی بپرسید. به طور کلی، توصیه میشود که حداقل 8 ساعت قبل از عمل ناشتا باشید. در این مدت، از خوردن و آشامیدن هرگونه ماده غذایی، از جمله آب، خودداری کنید. این کار برای جلوگیری از آسپیراسیون (ورود محتویات معده به ریهها) در حین بیهوشی ضروری است. در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی بعد از عمل، مانند تهوع شدید، سردرد مداوم، تب بالا یا مشکلات تنفسی، فوراً با پزشک جراح یا متخصص بیهوشی خود تماس بگیرید.
ارسال دیدگاه