logo
دوشنبه 06 مهر 1405 | دوشنبه 28 سپتامبر 2026 |
اخبار داغ
  1. شهید موسوی می‌تواند الگویی برای نسل‌های آینده نیروهای مسلح باشد
  2. گسست میان ادعا و واقعیت
  3. «بدنام»؛ کارناوال دهن‌کجی به قانون در شبکه نمایش خانگی
  4. هنر، کارآمدترین ابزار برای جهانی‌سازی فرهنگ ایثار/ هنرمندان باید صدای مظلومیت ایران در عرصه بین‌الملل باشند
  5. اهرم‌های غیرنظامی برای خنثی سازی‌توطئه توقف‌ پروازهای ایرانی/ تیر واشنگتن باز هم به سنگ خواهد خورد!
  6. آلودگی روی دور تکرار؛ تهران دوباره در محاصره آلاینده‌ها
  7. توقف پروازهای ایرانی هیچ دستاوردی برای واشنگتن نخواهد داشت/ اهرم های بسیاری داریم که به موقع به کار خواهیم گرفت
  8. نامه ایران به سازمان ملل درباره اظهارات خصمانه دبیرکل ناتو
  9. با وجود شیطنت دشمن، تنگه هرمز در اختیار ایران است
  10. سرباز جوان ایرانی، جان‌فدای ناموس و وطن شد
  11. رشد ۱۷ میلیاردی گیشه سینما در هفته نخست مهر؛ «خانوم والده» صدرنشین شد
  12. موزه‌های ایران؛ روایتگر تاریخ، هنر و فرهنگ ایرانی از دوران باستان تا دوران معاصر
  13. هنر؛ فناوری نجات‌بخش در خط مقدم جنگ روایت‌ها
  14. یا همه نفت می‌فروشند یا هیچ‌کس!/ فجیره در انتهای گلوگاه نفتی غرب آسیا
  15. تنگه هرمز، برگ برنده ایران در مذاکرات/ آمریکا تاب تحمل هزینه تنش را ندارد
  16. مجوز فعالیت برند چهره حامی پهلوی در تهران را چه کسی صادر کرد؟/ ضرورت ورود قوه قضائیه برای بررسی و محاکمه صادرکنندگان متخلف
  17. رهبر شهید و تجربه حضوری پر صلابیت در سازمان ملل/ تاکید بر تضمین امنیت منطقه در سایه محاکمه عامل ناامنی منطقه!
  18. سخنان رئیس‌جمهور در سازمان ملل در شأن ملت ایران بود/ دفاع از حقوق‌ ملت انسجام را افزایش داد
  19. داماد "حسن روحانی" چه کاره دولت است که در هر موضوعی اظهارنظر می‌کند؟/داماد سرخانه نگران کیک تولد همسایه!
  20. فرصت‌سوزی حسن روحانی از سفر تاریخی رئیس‌جمهور چین به ایران

حلقه‌های زحل چگونه ساخته شدند؟/ نظریه جدید از برخورد دو قمر می‌گوید

حلقه‌های زحل چگونه ساخته شدند؟/ نظریه جدید از برخورد دو قمر می‌گوید
تیتان، بزرگ‌ترین قمر زحل، احتمالاً از برخورد و ادغام یک قمر قدیمی شکل گرفته و همین رویداد حلقه‌ها و قمرهای دیگر زحل را نیز ساخته است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ تیتان، بزرگ‌ترین قمر سیاره زحل ممکن است نتیجه برخورد و ادغام دو قمر قدیمی باشد؛ رویدادی عظیم که به‌گفته پژوهشگران می‌توانسته زنجیره‌ای از تغییرات را آغاز کند و حتی به شکل‌گیری حلقه‌های مشهور زحل منجر شود.

وقتی فضاپیمای کاوشگر کاسینی-هویگنس در سال ۲۰۰۴ به منظومه‌ی زحل رسید، با مجموعه‌ای از اقمار عجیب روبه‌رو شد که هرکدام ویژگی‌های غیرمعمولی داشتند. تیتان دومین قمر بزرگ منظومه شمسی و تنها قمری است که در اطراف سیارات منظومه ما جو ضخیم دارد؛ اتمسفری سرشار از مولکول‌های آلی که آن را به یکی از جذاب‌ترین جهان‌ها برای مطالعه تبدیل کرده است.

در کنار تیتان، هایپریون قرار دارد؛ جرمی پر از حفره که شبیه سنگ پا است و به‌شکلی نامنظم در مدارش می‌چرخد. همچنین یاپتوس با سطحی دو رنگ شناخته می‌شود که احتمالاً نتیجه عبور از حلقه E زحل است؛ حلقه‌ای که از مواد فوران‌کرده از انسلادوس ساخته شده است. مدار یاپتوس نیز بیشترین زاویه را میان قمرهای بزرگ زحل دارد.

در کنار این قمرها، حلقه‌های خیره‌کننده زحل قرار دارند؛ ساختارهایی بی‌نظیر در منظومه شمسی که سن آن‌ها حدود صد میلیون سال برآورد می‌شود. در مقیاس کیهانی، این حلقه‌ها «جوان» محسوب می‌شوند، اما منشأ آن‌ها مدت‌ها معمایی بزرگ بوده است.

برخورد و ادغام قمری قدیمی با تیتان ممکن است منشأ تغییرات مدار تیتان و شکل‌گیری برخی قمرهای دیگر زحل باشد

به‌گزارش اسپیس‌دات‌کام، گروهی از اخترشناسان به رهبری ماتیجا چوک از مؤسسه جستجوی هوش فرازمینی (SETI) به این نتیجه رسیده‌اند که شکل‌گیری تیتان از برخورد دو قمر می‌تواند آغازگر مجموعه‌ای از رویدادها باشد که بسیاری از ویژگی‌های عجیب منظومه زحل را توضیح می‌دهد.

سرنخ اصلی از بررسی نحوه توزیع جرم درون زحل به دست آمد؛ کمیتی که «ممان اینرسی» نام دارد و تعیین می‌کند محور چرخش سیاره چگونه مانند فرفره دچار نوسان می‌کند. پیش‌تر تصور می‌شد این نوسان با مدار نپتون هماهنگ است و همین هماهنگی باعث شده زحل با زاویه‌ای حدود ۲۶٫۷ درجه نسبت به صفحه مدارش کج شود؛ زاویه‌ای که باعث می‌شود حلقه‌های آن از زمین به‌خوبی دیده شوند. اما اندازه‌گیری‌های جدید حاکی از آن است که جرم زحل کمی بیشتر از تصور قبلی در مرکز آن متمرکز است؛ یافته‌ای که نشان داد زحل دیگر دقیقاً با نپتون در هماهنگی گرانشی نیست. بنابراین باید رویدادی رخ داده باشد که این هماهنگی را بر هم زده است.

پیش‌تر دانشمندان فرض کرده بودند قمری یخی به نام «کریزالیس» وجود داشته که حدود صد میلیون سال پیش به زحل نزدیک شده و بر اثر نیروهای کشندی از هم پاشیده است. بخشی از بقایای آن حلقه‌های زحل را ساخته و تغییر مدار تیتان باعث شده زحل از هماهنگی با نپتون خارج شود. اما وقتی این سناریو با شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای آزمایش شد، نتیجه‌ای غیرمنتظره به دست آمد: در بیشتر موارد، این قمر به‌جای متلاشی شدن، با تیتان برخورد می‌کرد. همین نتیجه راه فرضیه جدید را باز کرد.

تیتان و هایپریون در یک «تشدید گرانشی» قرار دارند؛ یعنی مدار آن‌ها به هم قفل شده است. برای هر چهار دور گردش تیتان به دور زحل، هایپریون دقیقاً سه دور می‌چرخد. پژوهشگران متوجه شدند این قفل مداری نسبتاً جوان است و تنها چند صد میلیون سال قدمت دارد؛ تقریباً همان زمانی که قمر اضافی ناپدید شده است.

به همین دلیل، پژوهشگران پیشنهاد می‌کنند کریزالیس واقعاً وجود داشته و حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون سال پیش با تیتان برخورد کرده و با آن ادغام شده است. این برخورد می‌توانست قطعاتی در نزدیکی مدار تیتان ایجاد کند که بعدها هایپریون از آن شکل گرفته باشد.

آن برخورد باستانی پیامدهای بزرگی داشت. پیش‌تر تیتان احتمالاً شبیه کالیستو، قمر یخی مشتری بوده و سطحی قدیمی و پر از دهانه برخوردی داشته است. برخورد عظیم می‌توانست سطح آن را کاملاً نوسازی کند و توضیح دهد چرا زیر جو ضخیم تیتان دهانه‌های کمی دیده می‌شود. همچنین احتمال دارد جو تیتان در اثر همین برخورد از درون آن آزاد شده باشد.

رویداد برخوردی مدار تیتان را نیز تغییر داد و آن را کشیده‌تر و گسترده‌تر کرد. تغییر مدار تیتان می‌توانست نیروهای کشندی شدیدی بر قمرهای میانی وارد کند و باعث برخوردهای زنجیره‌ای میان آن‌ها شود. بیشتر بقایا دوباره به قمرها تبدیل شدند، اما بخشی از ذرات یخی در مدار باقی ماندند و حلقه‌های زحل را ساختند. شبیه‌سازی‌ها همچنین نشان می‌دهد این برخورد می‌توانست مدار یاپتوس را نیز بر هم بزند و زاویه زیاد مدار آن را توضیح دهد.

با وجود جذابیت این فرضیه، هنوز شواهد مستقیمی برای آن وجود ندارد. مأموریت‌های آینده به تیتان ممکن است نشانه‌هایی از جوان بودن سطح این قمر پیدا کنند که با وقوع یک برخورد بزرگ در گذشته سازگار باشد.

نتایج پژوهش برای انتشار در مجله Planetary Science Journal پذیرفته شده و نسخه پیش‌انتشار آن در مخزن arXiv قرار دارد.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه