مسئول ادبیات پایداری استانهای حوزه هنری کشور:
تخصیص بودجه برای ثبت خاطرات تاریخی در کشور ضروری است/ مصاحبه تاریخ شفاهی بهترین راهکار برای حفظ تاریخ انقلاب است
مسئول ادبیات پایداری استانهای حوزه هنری کل کشور با بیان اینکه مصاحبه تاریخ شفاهی بهترین راهکار برای حفظ تاریخ انقلاب است گفت: تا شروع سال 1400 زمانی زیادی باقی نمانده است، بنابراین باید در اختصاص بودجه جدیت بیشتری صورت بگیرد تا تاریخ کشورمان ثبت و ضبط شود.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا محمد قاسمی پور مسئول ادبیات پایداری استانهای حوزه هنری کشور در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و هنر صبح قزوین، در خصوص لزوم پرداخت تاریخ شفاهی در راستای حفظ مستندات انقلاب و دوران دفاع مقدس اظهار کرد: رویکرد ما به تاریخ شفاهی بیشتر از روی نیاز و اضطرار به دانستن تاریخ کشورمان است.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, صبح قزوین,وی در ادامه افزود: به دلیل محدود و گذرا بودن زمان، پرداختن به رویدادهای یک دوره تاریخی باید صورت بگیرد و اگر این پرداخت به موقع انجام نشود، بسیاری از نکات اساسی شکل گرفته در تاریخ کشورمان ناشناخته و پنهان باقی می ماند.
,مسئول ادبیات پایداری استانهای حوزه هنری کل کشور با بیان اینکه تا سال ۱۴۰۰ که قرن جدید شروع می شود زمان کمی باقی مانده است اذعان کرد: مبارزین و رزمندگانی که پیش از انقلاب و پس از آن و حتی در دوران دفاع مقس به دفاع از انقلاب مشغول بوده اند، باید خاطراتشان در جزئی ترین شکل به صورت تاریخ شفاهی جمع آوری شود تا یک منبع خوبی از اتفاقات روی داده در این دوران برای نسل های بعدی انقلاب بتوان ارائه داد.
,وی ادامه داد: با گذر زمان افزایش سن، فراموشی، بیماری، مرگ و میر و شهادت این مبارزان انقلابی را تهدید می کند و اگر این خاطرات جمع آوری نشود مباحث دسته اول از این شاهدان عینی از بین خواهد رفت؛ در همین راستا رویکرد ما به اجرایی کردن مصاحبه های تاریخ شفاهی از جنس ضرورت می باشد.
, ,,
,
, قاسمی پور یادآور شد: ایران اسلامی صاحب اقلیم های گسترده ای است که در شکل گیری انقلاب اسلامی و هشت سال دفاع مقدس اقیلم های متفاوت در بیش از ۳۰ استان کشور به همراه نژادهای مختلف و فرهنگ های متفاوت حضور داشتند و در این دوران فقط یک صنف پای حفظ انقلاب نبودند؛ بلکه همه لایه های اجتماع نقش مهمی را ایفا کردند.
,با استفاده از ظرفیت تاریخ شفاهی می توان به سراغ مشاهدات واقعی حوادث تاریخی کشور رفت
,وی با بیان اینکه امتیاز مقدس بودن جنگ هشت ساله دفاع مقدس مردمی بودن آن است تصریح کرد: مردم ما در دوران دفاع مقدس با باورها و اعتقادات روی آرمانهای خود ایستادند، اگر با این شرایط بخواهیم روند جمع آوری خاطرات را به مسیر تعیین بودجه، وقت و برنامه ریزی منوط کنیم؛ طرحی پیش نخواهد رفت.
,این مسئول تاکید کرد: باید علاقمندان با انگیزه در خصوص جمع آوری خاطرات مبارزان انقلابی در دوره های مختلف تاریخی کشور به کارآمدترین ابزار مجهز شوند؛ امروز استفاده از شیوه تاریخ شفاهی برای تهیه مصاحبه و گفتگوهای تاریخ شفاهی یک روش عالی برای ثبت و ضبط خاطرات است.
,وی با بیان اینکه نسل جوان امروز که تاریخ را به چشم ندیده یک عطش نسبت به دانستن آن دارد ابراز کرد: با برگزاری کارگاههای تاریخ شفاهی فرصت یادگیری برای نسل جوانی که ارتباط مستقیمی با حوادث تاریخی کشور نداشته است، فرصت پاسخگویی به نادانسته های آنها فراهم می شود.
, ,
,
, کارشناس ادبیات پایداری حوزه هنری خاطرنشان کرد: ظرفیتی به نام اردوهای راهیان نور وجود دارد که با سفر به مناطق جنگی افراد با مشاهده فضاهای مختلف دوران دفاع مقدس با حال و هوای آن دوران آشنا می شوند یا عده ای با مطالعه کتب تاریخی از این وقایع اطلاع پیدا می کنند؛ اما همه می دانیم مشاهده با واقعیت زمان و حوادث رخ داده تفاوت بسیاری دارد.
,وی در ادامه اضافه کرد: مصاحبه تاریخ شفاهی ظرفیتی دارد که با استفاده از آن می توان به سراغ مشاهدات واقعی حوادث تاریخی کشور رفت؛ زیرا در تاریخ شفاهی مواردی مطرح می شود که شاید در جایی ثبت و ضبط نشده باشد در این نوع از مصاحبه با پرداختن به ریز جزئیات یک حادثه که خود صاحب خاطره در آن حضور داشته است، اطلاع از همه جنبه های یک حادثه می تواند به باورپذیری آن کمک کند.
,مسئول ادبیات پایداری استانهای حوزه هنری کل کشور با اشاره به ویژگی های مصاحبه در تاریخ شفاهی گفت: این روش هزینه کمتری را برای پژوهش و تحقیق واقعیت ها به خود اختصاص می دهد، زمینه های ترویجی و گسترش و پشتیبانی آن راحت تر است و با بهره بردن از تکنولوژی روز و ابزارهای ارتباطی می توان نقد و بررسی آن را انجام داد.
,وی افزود: بیش از ۲۲ نهاد و سامان در زمینه بهره گیری از تاریخ شفاهی سرمایه گذاری کرده اند اما هر سازمان از زاویه دید خود به این موضوع می پردازد، حوزه هنری، مرکز اسناد انقلاب، دفتر ریاست جمهوری، کتابخانه ملی از این سازمانها هستند؛ به طور نمونه آستان قدس رضوی با اولویت مسائل مربوط به زیارت حضرت رضا(ع) در حوزه های اقتصادی، کشاورزی، موقوفات، خدام و زائرین برنامه ریزی کرده است.
,قاسمی پور با اشاره به اینکه سایت و خبرنامه تاریخ شفاهی راه اندازی شده است عنوان کرد: در این سالها کتاب های زیادی با قالب تاریخ شفاهی کار شده است که روش جمع آوری تاریخ شفاهی و خروجی کار به صورت خاطره بوده است و اغلب این کتاب های پر مخاطب به صورت مصاحبه تاریخ شفاهی می باشد.
,پرداخت به دو حوزه انقلاب و دفاع مقدس به صورت متعادل بوده است
,وی درباره تخصیص بودجه لازم برای حمایت از ثبت خاطرات تاریخی در کشور اذعان کرد: به صورت کلی در عرصه فرهنگی هیچ وقت ایده آل حاصل نمی شود یعنی نباید انتظار وضعیت مطلوب را در این زمینه داشته باشیم؛ اما در مقایسه با دهه های گذشته توجه به این حوزه بیشتر شده است.
,
این مسئول ابراز کرد: تا شروع سال ۱۴۰۰ زمانی زیادی باقی نمانده است و تا آن دوره ما باید در حوزه انقلاب و دفاع مقدس خاطرات زیادی را جمع آوری کرده باشیم؛ بنابراین باید در اختصاص بودجه جدیت بیشتری صورت بگیرد تا تاریخ کشورمان ثبت و ضبط شود.
,
, وی در پاسخ به این انتقاد که نگاه تاریخ شفاهی معطوف به دوران مقدس شده است گفت: حجم کارهای منتشر شده از زندانیان سیاسی قابل توجه است از سوی دیگر در انقلاب به نوعی خواص مطرح بودند که خاطرات آنها برای انقلااب منتشر شده اما خروجی کاملی نداشته است، در جنگ حضور مردمی تر بود و لایه های پایین تری از جامعه درگیر بودند.
,کارشناس ادبیات پایداری حوزه هنری ادامه داد: در چند سال اخیر بسیاری از رزمندگان و جانبازان وارد حوزه ثبت خاطرات خود شده اند به همین علت خاطرات خودنوشت و خاطره نگاری ها با مصاحبه های تاریخ شفاهی به صورت یکجا دیده شده و بیشتر جلوه می کند؛ اما پرداخت به دو حوزه انقلاب و دفاع مقدس به صورت متعادلی بوده است.
,وی در پایان یادآور شد: دو مقطع انقلاب و دفاع مقدس در فاصله زمانی کمی نسبت به هم صورت گرفته است و پرداخت به هر دو دارای اولویت یکسانی است.
,انتهای پیام/ش
]
ارسال دیدگاه