کارشناسان کشاورزی مطرح کردند:
قیمت گندم با هزینه های کاشت تناسبی ندارد / کاشت بی رویه پسته یک فاجعه زیست محیطی به آورده است
با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی به ویژه در حوزه کشاورزی،مسئله کاشت بی رویه نهال پسته و جایگزینی آن در مزارع زرخیر گندم استان کرمان موضوعی است که به دغدغه ای برای رهبری تبدیل شده است که باید مورد بررسی قرار گیرد.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، به نقل از " بوتیا " مقام معظم رهبری در دیدار اخیر خود با هیات دولت تاکید زیادی بر اقتصاد مقاومتی کردند و تنها راه برون رفت کشور از مشکلات اقتصادی را اجرایی کردن این نوع اقتصاد در کشور بیان کردند.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, بوتیا,استان کرمان یکی از استان های مستعد در زمینه کشاورزی است که متاسفانه چند سالی است به دلیل خشکسالی در این عرصه فعالیت چشمگیری نداشته است،به طوری که جنوب کرمان را در گذشته به دلیل مزارع طلایی گندم زرخیز می نامیدند ولی متاسفانه امروز این تولید کم شده است، عده ای دلیل کاهش تولید گندم که می توانست در این زمینه ما را خودکفا کند و بدین ترتیب بخشی از دغدغه های مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی را کاهش دهد، به کم آبی و خشکسالی های اخیر نسبت می دهند.
,با اجرای اقتصاد مقاومتی در مقابل کسانی که با پیشرفت ایران مشکل دارند حرفی برای گفتن داریم
, با اجرای اقتصاد مقاومتی در مقابل کسانی که با پیشرفت ایران مشکل دارند حرفی برای گفتن داریم,محمد رضا امیری کهنوج در گفت و گو با خبرنگار" بوتیا" با بیان اینکه با استفاده از توان و منابع داخلی اقتصاد مقاومتی تحقق می یابد، اظهار کرد: اگر اقتصاد مقاومتی در کشور اجرایی و عملیاتی شود کمک بزرگی هم برای آبادانی روستا هاست و هم ما بتوانیم در دنیا در مقابل کسانی که به دنبال ضرر و زیان زدن به کشور هستندT حرفی برای گفتن داشته باشیم.
,این نماینده مجلس تشریح کرد: چرا که با مقاومت در حوزه اقتصادی به آن ها اجازه نمی دهیم که به خواسته هایشان برسند.
,وی ادامه داد: کشت گندم در جوب کرمان کم نشده است ولی افزایشی هم نداشتیم که دلیل آن کمبود آب است که کل استان کرمان در گیر این مشکل هستند.
,امیری افزود: در گذشته رودخانه هلیل آب داشت که بعد از زدن سد مشکلات کم آبی بیشتر شد بنابراین کشت در حاشیه رودخانه هلیل رود کم شد و این مسئله به طور کلان در اقتصاد استان تاثیر گذار بود.
,قیمت گندم با هزینه های کاشت تناسبی ندارد، انگیزه کشاورزان کم شده است
, قیمت گندم با هزینه های کاشت تناسبی ندارد، انگیزه کشاورزان کم شده است,نماینده مردم کهنوج در مجلس شورای اسلامی گفت: از طرفی قیمت گندم خیلی تناسبی با هزینه های کاشت نداشت بنابراین انگیزه ای برای گندم کاران باقی نماند و همه این ها مسائلی است که دست به دست هم داده تا با کاهش تولید در زمینه کشت گندم مواجه شویم.
,
تمایل کشاوزان برای کاشت پسته به خاطر قیمت بالای آن است
وی در پاسخ به این سوال که چرا با وجود کم آبی کشت پسته که برای تولید هر تن آن 7 هزار میلی متر آب لازم دارد، افزایش یافته است: تمایل کشاورزان برای کاشت پسته به خاطر قیمت بالای آن است به طوری که هر کیلو پسته را 40 تا 50 هزار تومان می فروشند ولی قیمت یک کیلو گندم بین هزار و 200 تا هزار و 500 تومان است البته کشت پسته هم به دلیل کم آبی کاهش پیدا کرده است.
,
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس خاطر نشان کرد: استفاده از آب باید هم از نگاه اقتصادی و هم از نگاه اجتماعی مقرون بصرفه باشد، از آن جایی که گندم یک محصول استراتژیک است با درست مصرف کردن آب و استفاده از آبیاری های صنعتی و قطره ای خیلی به تولید این محصول کمک می کند و با صرفه جویی در آب محصول بیشتری می توان برداشت کرد.
,استفاده از روش آبیاری صنعتی با وجود خشکسالی به افزایش تولید کمک می کند
, استفاده از روش آبیاری صنعتی با وجود خشکسالی به افزایش تولید کمک می کند,
این نماینده مجلس بحث اقتصاد مقاومتی را یک بحث جدی خواند و تصریح کرد: در حال حاضر چاره ای جز اجرا کردن اقتصاد مقاومتی نداریم و باید در کل کشور اجرا شود که باید ساز و کار این مسئله به درستی تعریف شود و با برنامه این اتفاق بیفتد.
امیری تشریح کرد: باید کشاورزی و باغبانی مان را از روش سنتی به صنعتی تبدیل کنیم که در حال حاضر در استان تقریبا 30 درصد از کشاورزان از آبیاری مدرن استفاده می کنند که این مسئله باید فرهنگ سازی شود و این آمار را به بالای 50 درصد برسانیم .
وی تشریح کرد: کشاورزان باید الگوی کشت داشته باشند و در برخی از نقاط از نظر کمی باید جلوی افزایش کشت گرفته شود یعنی سطح زیر کشت را باید کنترل کرد و به کشت و زرع کیفیت دادکه با استفاده بهینه از آب می توانیم بهره وری را بالا ببریم.
,
,
سد سازی های بی رویه کشاورزی استان را دچار مشکل کرده است
, سد سازی های بی رویه کشاورزی استان را دچار مشکل کرده است,محمد برشان کارشناس تاریخ آب و آبیاری در گفت و گو با خبرنگار ما در این رابطه تصریح کرد: خشکسالی های اخیر یک مسئله فراگیری است که تمام کشور را در بر گرفته است بخصوص استان کرمان که در طول این سال ها خسارات زیادی را در عرصه کشاورزی متحمل شده است.
,برشان افزود: جنوب استان از لحاظ منابع آبی دیگر مانند قبل نیست که ما بخواهیم مزارع گندم را داشته باشیم، هر یک کیلو گندم 1500 لیتر آب مصرف می کند در حالی که سفر ه های آب زیر زمینی در جنوب کرمان در حال تخریب است.
,عضو مرکز بین المللی قنات عنوان کرد: ما برای مقابله با این خشکسالی باید مدیریت آب را جایگزین کنیم، سد جیرفت که ساخته شد مسیر هلیل رود تغییر کرد و با این تغیییر مسیر شرایط برای کاشت گندم برای کانال هایی که از این مسیر استفاده می کردند فراهم نیست و نمی توانیم مثل سابق تولید انبوه گندمرا داشته باشیم.
,وی خاطر نشان کرد: یک کیلو هندوانه آب زیادی مصرف می کند، آن کشوری که هندوانه ما را می خرد کلی سود می برد و ما با صادر کردن هندوانه به کشورهای دیگر آب مجازی صادر می کنیم، کشورهایی که آب ندارند به دلیل کمبود آب در دشت قزاقسان زمین اجاره کردند که محصول بکارند.
,کارشناس تاریخ آب و آبیاری تاکید کرد: برای حلی بحران آب، چاره ای نداریم جز اینکه چاه های غیر مجاز را ببندیم و با هماهنگی و همسان سازی کشت این بحران را مدیریت کنیم.
,
افزایش بی رویه کشت پسته یک فاجعه زیست محیطی به وجود آورده است
برشان اذعان کرد: در رفسنجان ، زرند و انار با افزایش کشت پسته، یک فاجعه زیست محیطی را می بینیم، پسته ای که برای تولید هر کیلو از آن ، آب زیادی مصرف می کند و در این بی آبی هم ما را با بحران موجه کرده است و هم روزنه های تخلخلی درون زمین به دلیل کشت زیاد از بین رفتند.
,
کارشناس تاریخ آب و آبیاری خاطر نشان کرد: از اول انقلاب اگر بطور مثلا 60 میلیارد دلار پسته را صادر کردیم صد میلیارد دلار آب مصرف کردیم و کسی به این مسئله توجه نمی کرد و همه معضلات امروز به دلیل مدیریت غلط برخی از افراد بوده است.
,با مدیریت صحیح می توان در کشاورزی به عنوان نقطه اصلی اقتصاد مقاومتی پیشرفت کنیم
, با مدیریت صحیح می توان در کشاورزی به عنوان نقطه اصلی اقتصاد مقاومتی پیشرفت کنیم,
وی به راهکار هایی برای حل مشلات کشاورزی در استان اشاره کرد و بیان کرد: بستن چاه های غیر مجاز، گذاشتن کنتور هوشمند بر روی چاهای موجود و تجمیع مزارع به این معنی که همه مزارع یک نوع محصول کشت کنند در جنوب استان می تواند در مدیریت این بحران تاثیر گذار باشد.
عضو مرکز بین المللی قنات تصریح کرد: خشکسالی همیشه بوده است، در خود قرآن سوره یوسف می خوانیم خشکسالی را در زمان فرعون مدیریت کرد؛ در زمان فرعون توانستند خشکسالی را مدیریت کنند چون فردی امینی مثل یوسف پیامبر(ع) این بحران را مدیریت کرد ولی در زمان ساسانیان نتوانستند این کار را انجام دهند.
,
,
برشان تاکید کرد: مشکل اصلی و کلی ما مدیریت است، در قلعه گنج و رودبار محصول گندم را هنوز به روش سنتی برداشت می کنند، سد سازی های بی رویه یکی از عواملی هستند که این بحران را تشدید کرده است ، آموزش در کشاورزی حرف اول را می زند، پس با یک مدیریت درست می توان این معضل را حل کرد و اقتصاد مقاومتی را که مد نظر مقام معظم رهبری است در جامعه اجرایی کرد.
,انتهای پیام/گ
,]
ارسال دیدگاه