استاد حوزه و دانشگاه؛

مهم‌ترین عامل از بین رفتن نعمت‌ها عصیان و معصیت است/ ثمره تقوی احسان و نیکوکاری خواهد بود

مهم‌ترین عامل از بین رفتن نعمت‌ها عصیان و معصیت است/ ثمره تقوی احسان و نیکوکاری خواهد بود
یک استاد حوزه و دانشگاه گفت: شکر نعمت اولین قدم رسیدن به تقوی است و انسانی که در مسیر شکر نعمت‌های الهی گام برندارد، نعمت‌ها را از کف می‌دهد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح توس، محمد علی انصاری مفسر قرآن کریم در هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه‌های آسمانی در جمع ۵۰۰نفر از خواهران فعال کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور اظهار داشت: تقوی که بسیاری از آن به پرهیزگاری و ترس یاد می‌کنند معنای گسترده‌ای دارد و یکی از بهترین توضیحات برای آن، حفاظت و مراقبت انسان است از اینکه به دره گناه و لغزش‌ها و در نتیجه نابودی سقوط نکند.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, صبح توس,


این استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به روایتی از هشتمین امام معصوم حضرت علی‌ابن موسی الرضا(ع) تصریح کرد: ایشان در این روایت به نکات و راه‌کارهای تقوی در جهت مقولات اخلاقی و تربیتی اشاره می‌کنند و توجه و پیاده‌کردن این نکات در زندگی شخصی و اجتماعی انسان، تضمین‌کننده سعادت دنیوی و اخروی اوست.

انصاری ادامه داد: شکر نعمت اولین قدم رسیدن به تقوی است و انسانی که در مسیر شکر نعمت‌های الهی گام برندارد، نعمت‌ها را از کف می‌دهد و مهم‌ترین عامل از بین رفتن نعمت‌ها مطابق این روایت امام رضا(ع)، عصیان و معصیت است، پس باید هم نعمت‌ها را در حد توان شناخت و هم با نافرمانی خدا و گناه آنها را از دست نداد.

معاونت و کمک رساندن به بندگان خدا، دومین نکته‌ای بود که این استاد حوزه و داشنگاه به آن اشاره کرد و افزود: در دستورات و روایات اسلامی از دل بندگان مومن به عنوان خانه دوم پروردگار یاد شده است و کسی که در جهت یاری رساندن به بندگان مومن خدا تلاش می‌کند در جهت رسیدن به تقوی و رضایت الهی گام برمی‌دارد.

مفسر قرآن کریم ادامه داد: محاسبه نفس و حسابرسی از خود یکی دیگر از مواردی است که در راه رسیدن به تقوی باید مورد توجه قرار گیرد زیرا انسان، خودش از هر شخص دیگری بهتر می‌تواند با حسابرسی از خود به محاسبه و قضاوت در مورد خود بپردازد و باید ببینید که در جهت تقویت فضائل و کاهش رذائل اخلاقی چقدر موفق بوده است.

انصاری تصریح کرد: خوف از خداوند از دیگر مواردی است که در تقویت تقوی نقش بسزایی دارد، حذف و ترس گاهی از روی جهل است و گاهی از روی علم و آن چیزی که مورد توجه است ترس و خوف از روی علم و آگاهی است زیرا انسانی که خداوند را ناظر، عالم، قادر، مالک هستی، خالق جهان و حسابگر دقیق بداند با این شناخت و معرفت نسبت به این خدای یکتا و بی‌شریک، ترس و خوف دارد و به عبارت دیگر عظمت، شکوه، جلالت و جایگاه ممتاز پروردگار او را به خوف وادار می‌کند و نتیجه خوف از خدا امنیت و آرامش است زیرا از کسی جز ذات پروردگار نباید ترسید.

اعتبار و بصیرت از دیگر عواملی بود که این مفسر قرآن به آنها اشاره کرد و افزود: کسی که با بصیرت و معرفت از سرنوشت دیگران و سرنوشت انسان‌ها، جوامع و حکومت اعتبار کسب می‌کند و عبرت می‌گیرد، همواره در جهت زندگی صحیح گام برمی‌دارد زیرا نتیجه اعتبار، بصیرت و بازشدن چشم انسان بر حقایق است و درس عبرت گرفتن است.

انصاری با اشاره به پرهیز نمودن از انتخاب دوستان نادان تأکید کرد: در این روایت امام رضا(ع) آمده است دوستان اهل علم و فهم و درایت باید مورد انتخاب انسان قرار گیرند.

این مفسر قرآن کریم با توضیح روایت امام هشتم(ع) گفت: بهترین مال و ثروت آن است که باعث حفظ آبروی انسان شود و انسان باید از سرمایه و دارایی خود در جهت حفظ آبروی خویش استفاده کند.

معرفت به نفس و خارج شدن انسان از مدار حق در هنگام غضب از دیگر مواردی بود که وی به آنها اشاره کرد و افزود: معرفتن به نفس از اموری است که در بسیاری از آموزه‌های دینی به آن اشاره شده است و از آن نیز به عنوان بالاترین درجه عقل یاد شده است.

وی تأکید کرد: از دیگر مواردی که در راه رسیدن به تقوی باید مورد توجه قرار گیرد رعایت حق و انصاف در هنگام خشم و غضب است و نباید رضایت و عدم رضایت انسان او را از مسیر حق خارج کند.

توجه به عقل، پرهیز از خجالت، افزایش عقل اکتسابی، تحصیل و رعایت ادب، پرهیز از ظاهرسازی در انجام اموری که انسان نه به آن علم دارد و نه تخصص و تجربه، رعایت تواضع و قدرشناسی، آن چه را که برای خود می‌پسندیم برای دیگران هم بپسندیم، پاسخ دادن بدی با خوبی، مهارکردن خشم و غضب و عفو و گذشت از مردم از دیگر مواردی بود که این مفسر قرآن به آن اشاره کرد و تصریح نمود: احسان و نیکوکاری ثمره تقوی است و از این روست که خداوند از نیکوکاران به‌عنوان محبوبین خود یاد می‌کند.

انتهای پیام/ج

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه