طی نامه ای عنوان شد/

تذکر مردم میناب خطاب به متولیان پیرامون برداشت بی رویه از منابع آبی و نابودی جلگه میناب

تذکر مردم میناب خطاب به متولیان پیرامون برداشت بی رویه از منابع آبی و نابودی جلگه میناب
مردم میناب طی نامه ای که یک نسخه آن در اختیار رسانه ها قرار گرفت خطاب به متولیان حوزه آب ،آخرین وضعیت بحرانی آب در این شهرستان را متذکر شدن
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی میناب جنوب ، متن نامه بدین شرح است:

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, میناب جنوب,

بسم‌الله الرحمن الرحیم
مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان هرمزگان
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهری استان هرمزگان
شرکت توسعه آب و نیروی ایران، کارفرمای احداث سد سرنی و تأسیسات تصفیه‌خانه فاز 3 میناب

,
,
,
,

موضوع:
آخرین تذکرات و هشدارها جهت قطع برداشت بی‌رویه از منابع آبی و درنتیجه نابودی جلگه میناب

,
,

سخنان رهبر معظم انقلاب در خصوص محیط‌زیست به‌عنوان فصل الخطاب عملکرد درست و یا نادرست مسئولین و مدیران ادارات دولتی و سازمان‌ها:
"تخریب محیط‌زیست معلول نابرابری‌های اجتماعی و استفاده غلط از طبیعت و یکی از عوامل تضییع حقوق انسان‌هاست. متأسفانه در جهان امروز اقلیتی مرفه و ثروتمند از همه‌ی امکانات و مواهب طبیعی و سالم بهره‌برداری می‌کنند ولی اکثریت ملت‌ها محکوم‌به زندگی در شرایط محیطی آلوده و غیربهداشتی و تن دادن به عوارض سوء و انواع بیماری‌ها و پذیرفتن بلا، مصیبت و مرگ‌ومیرند."

,
,

باسلام؛
احتراماً، با توجه به اخبار مؤثق از ادامه اقدامات غیر شفاف در خصوص؛
1-انتقال آب سدهای سرنی و جگین به مرکز استان
2-ادامه برداشت بی‌رویه و ویرانگر از چاه‌های بستر رودخانه میناب و عدم کاهش این برداشت‌ها طبق وعده‌های داده‌شده
3-برنامه‌ریزی برای احداث خط لوله جایگزین خط لوله اول با حجم و قدرت بالاتر پمپاژ آب و انتقال آن به مرکز استان

,
,
,
,
,

اصل پنجاهم قانون اساسی به‌عنوان مبنای قانونی اعتراض مردم میناب:
"در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط‌زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی می‌گردد. ازاین‌رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آن‌که با آلودگی محیط‌زیست یا تخریب غیرقابل‌جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است"

,
,

گروه مردمی نگاهبانان جلگه میناب که متشکل از متخصصین علوم مختلف دانشگاهی، مسئولان و کارمندان اداری، باغداران و کشاورزان و فعالان محیط‌زیست و دلسوزان این شهرستان به نمایندگی از عموم مردم می‌باشند، به‌عنوان آخــرین تذکرات و هشدارها نکات مشروح زیر را به اطلاع آن مدیریت‌ها و زیرمجموعه‌های آنان می‌رسانند:

,

1-مردم صبور و ایثارگر شهرستان میناب به‌هیچ‌عنوان غارت 30 ساله منابع آب این شهرستان را که در اشکال غیرعلمی، غیراصولی و غیر کارشناسی انجام‌گرفته و تحت نام نیاز بندرعباس به آب شرب، بخش عمده آن به صنایع گوناگون و فضای سبز و ساخت‌وسازهای روزافزون به ثمن بخس فروخته‌شده را فراموش نخواهند کرد و قرار را نیز بر این نگذاشته‌اند که چشم خود را تا ابد بر این غارت و حراج بی‌رحمانه منابع آب ببندند و این بی مدیریتی‌ها و بی‌مسئولیتی‌ها را تحمل نمایند. این مردم صبور و فهیم کلیه مسئولانی را که در ادوار مختلف چشم بر این حقیقت تلخ بسته و مسبب ویرانی یکی از آبادترین و پررونق‌ترین شهرهای جنوبی گردیده‌اند را ضمن نکوهش و قهر به خداوند احد واحد قهار می‌سپارند.

,

2-در شرایط کنونی که همه کارشناسان و متخصصان امور آب و محیط‌زیست و حتی مردم عادی نیز بر لزوم تسریع در اصلاح روندهای بی‌رویه برداشت از منابع آبی درگذشته و تسریع در جبران ویرانی‌ها و کمبود منابع آب واقف هستند، اتخاذ تصمیماتی در پشت درهای بسته و اصرار بر اجرای آن‌ها و عدم پیش‌بینی‌های لازم و انجام خودسرانه پروژه‌های نابخردانه که عواقب و پیامدهای ناگوار آن گریبان جوامع محلی را گرفته که این موارد جز ناکارآمدی مسئولان فعلی و دوره‌ای اندیشیدن آن‌ها معنی دیگری ندارد و در صورت ادامه این تصمیمات و روندهای تاریخ گذشته از هــر اقــدامی برای برکناری مسئولان مذکور و جلوگیری از انتقال منابع آب خود مضایقه نخواهند کرد.

,

3-در شرایطی که همه گروه‌های مردم‌نهاد و دلسوزان مسئول و غیرمسئول با انجام فعالیت‌های مختلف و جمع‌آوری مستندات گوناگون سعی بر آگاهی بخشی و اصلاح فرایندهای به‌ظاهر قانونی و غیرقانونی منهدم‌کننده محیط‌زیست را دارند، انتظار از مسئولان محترم آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب شهری و روستایی این است که اولاً ضمن شفاف‌سازی، میزان برداشت آب از مناطق مختلف استان را به تفکیک تعداد چاه و حجم برداشت (لیتر بر ثانیه) اعلام نموده و ثانیاً برنامه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت خود را برای کاهش، استحصال، فروش و مصرف این مایع حیات‌بخش را نیز به نحو مناسب به اطلاع عموم برسانند.

,

4-باوجوداینکه شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان آب استحصالی از سد استقلال میناب و چاه‌های حفرشده در دشت میناب را با نرخ‌های ناچیز و یارانه‌ای به شرکت آب و فاضلاب هرمزگان به فروش می‌رساند، آبفای هرمزگان فارغ از این‌که به دلیل عدم تأمین حقابه دشت میناب از محل سد استقلال و برداشت‌های بی‌رویه آب از سفره‌های زیرزمینی در مرحله نخست موجب نابودی غالب زیست‌بوم و باغات و در مرحله دوم به گواه متخصصان سازمان زمین‌شناسی کشور وضعیت دشت میناب را بسیار بحرانی اعلام کرده‌اند و بنا به گفته همین کارشناسان وقوع زلزله حتی 2 ریشتری موجب خسارات هنگفت جانی و مالی ساکنین این دشت می‌گردد (البته گواه عملی آن نیز ایجاد فروچاله های فراوان در دشت است که این فاجعه از ده سال پیش و درست چند سال بعد از حفاری و پمپاژ چاه‌های تأمین آب بندرعباس آغاز شد و حتی تا مناطق مسکونی روستایی و شهری، ترک و تخریب جاده‌ها و سایر آسیب‌ها و خسارات و فجایع هنگفت طبیعی، مالی و اجتماعی را به بار آورده است) همچنان آبفای هرمزگان آب شیرین و باکیفیت میناب را در قالب قراردادهای میلیاردی به صنایع، کشتی‌ها و ساخت‌وسازهای روزافزون می‌فروشد درصورتی‌که مهم‌ترین فلسفه احداث صنایع مختلف درکنار دریا استفاده از آب و موقعیت ساحلی جهت مصارف مختلف البته با رعایت مسائل زیست‌محیطی می‌باشد.
از سویی شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان بجای روی‌آوری به وظیــفه قــانونی احداث آب‌شیرین‌کن به‌عنوان منبع پایدار تأمین نیازهای جامعه مصرفی و بجای تأمین آب شرب انسانی شهرهای بندرعباس و بندر خمیر به شرکتی تجاری مبدل شده و بجای ترغیب صنایع بزرگ به احداث آب‌شیرین‌کن اولویت را تأمین نیازهای صنایع بزرگ، کشتی‌ها، ساخت‌وساز و سایر مصارف غیرشرب باانگیزه درآمدزایی و سوددهی بیشتر نموده است و پس از سالیان طولانی هیچ اقدام عملی برای تأمین آب از منابع دیگر ننموده و مسئولان آبفای هرمزگان بجای اصلاح و مدیریت مصرف، نیاز شرب بندرعباس را حداقل 2400 لیتر بر ثانیه اعلام نموده‌اند درحالی‌که آب شرب هرمزگان برای مصارف شهری فقط و فقط 6 درصد از میزان اعلام‌شده است اما شرکت آب و فاضلاب انتظار دارد کلیه مصارف غیر آشامیدنی را نیز به قیمت ناچیز اما به بهای بی‌خانمانی و ویرانی مردم ساکن در دشت میناب تأمین نماید که در صورت ادامه این روند رویه مردم میناب برای باز پس گرفتن حقابه شان تغییر خواهد کرد.

,
,

5-  بدین‌وسیله به اطلاع مسئولان آب استان و شرکت‌ها و صنایع استان می‌رساند که حداکثر 1 سال فرصت دارند تا نسبت به تعریف منابع جایگزینی آب مصرفی خود و توقف بی‌قیدوشرط برداشت از دشت میناب و عودت حقابه زیست‌محیطی و باغات تأمین‌کننده معیشت مردمان این خطه اقدام نموده و در غیر این صورت کاهش سطح فعالیت‌ها و تعطیلی آن‌ها به‌عنوان خواسته حداکثری مردم استان مطرح و مجدانه پیگیری خواهد شد.

,

6-  همه مردم میناب اکنون اطلاع دارند که مطابق تعهداتی که در زمان احداث سد استقلال داده‌شده، مقرر گردید که حداکثر هزار لیتر بر ثانیه جهت تأمین آب شرب بندرعباس از سد استقلال روانه بندرعباس گردد و گواه آن هم‌زمانی احداث سد با یک خط انتقال آن‌هم با ظرفیت فقط هزار لیتر بر ثانیه از میناب به بندرعباس است و مابقی آن طبق ظرفیت ابنیه شبکه آبیاری احداثی سندی محکم بر میزان تخصیص آب سد جهت تأمین حقابه و توسعه کشاورزی دشت میناب است و به امید تحقق همین وعده مردمانی سخت‌کوش و قانع در جوار این شبکه آبیاری برای کسب معیشت و روزی از قرن‌های گذشته تاکنون زندگی می‌کنند.
همچنین فراموش نشده است که علت و مبنای اصلی ساخت سد شمیل و نیان و صحبت‌ها و تعهد مسئولان وقت در خصوص صرف بودجه و شرایط استفاده و بهره‌برداری آن‌که در تمام سخنان مدیران و مسئولان وقت دولت و نمایندگان استان مشاهده شد قطع برداشت آب میناب و جایگزینی آن با آب سد شمیل و نیان بوده است.

,
,

7-  در دهه 70 شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان به بهانه اتمام عمر مفید خط اول لوله انتقال آب میناب – بندرعباس و جایگزینی آن اقدام به احداث خط لوله دوم نمود اما در سال 1380 با بهره‌برداری از خط دوم نه‌تنها خط اول از رده خارج نگردید بلکه متأسفانه هم‌زمان تاکنون به برداشت غیرمنصفانه از سد استقلال و دشت میناب جهت مصارف شرب و غیرشرب بندرعباس نموده است. (البته 15 حلقه چاه حفاری‌شده در سال 1380 به‌عنوان چاه‌های اضطراری حفر شدند ولی متأسفانه بعد از گذشت 14 سال هرگز از شرایط اضطراری خارج نشده و همچنان مشغول پمپاژ هستند). در حال حاضر اخبار واصله حاکی از تلاش شرکت آب منطقه‌ای به احداث خط سوم به بهانه جایگزینی با خط اول است...
مردمان این خطه به دلیل تجهیز خط دوم انتقال میناب به بندرعباس به ایستگاه پمپاژ با ظرفیت 1800 لیتر بر ثانیه و داشتن ظرفیت کافی برای اتصال سدهای جگین و حتی سرنی، احداث هرگونه خط انتقال آب دیگری به بهانه‌های واهی را برنتابیده و احداث خط سوم حتی با توجیه جایگزینی خط اول را تلاشی بی‌ثمر پنداشته و تـا پـای جـــان با این طرح غیراصولی و غیر کارشناسی ممانعت به عمل خواهند آورد.

,
,

8-  ما اطلاع داریم که اخیراً شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران قصد دارد در کنار احداث سد سرنی فاز 3 تصفیه‌خانه میناب را در جوار تأسیسات تصفیه‌خانه فعلی (پایین‌دست سد میناب) برای تصفیه آب احتمالی انتقالی از سد جگین و سد سرنی احداث نماید، لذا لازم است مواردی به شرح ذیل به استحضار رسانده می‌شود:
در حال حاضر تصفیه‌خانه میناب حداقل ظرفیت تصفیه 2500 لیتر بر ثانیه را داراست و احداث ظرفیت جدید تصفیه آب به فرض اتصال سدهای سرنی و حتی جگین به دلیل عدم امکان عملی و اصولی انتقال آب بیشتر هیچ‌گونه توجیه فنی و اقتصادی ندارد و با نظر به عدم توجه به وضعیت وخامت بار اقتصادی، اجتماعی و...
مردمان دشت میناب در طرح‌های تأمین آب هرگونه احداث ظرفیت جدید تصفیه آب را صرفاً به‌عنوان کاهش حقابه و غارت بیشتر ذخایر و ظلم مضاعف به مردمان این خطه پنداشته و لغو هرگونه طرح‌های افزایش ظرفیت تصفیه آب را به جد خواستارند و بجای آن با عنایت به منابع خدادادی و بی‌پایان دریا که در جوار آن زندگی می‌کنیم، مصرف این هزینه هنگفت را برای احداث آب شیرین برای شهرها و روستاهای ساحلی معقول می‌دانیم.

,
,
,

9-  ضمن تشکر از اقدامات گذشته و حال نمایندگان محترم استان در مجلس شورای اسلامی و استاندار محترم و فرمانداران شهرستان‌های استان از همه این بزرگواران استدعا دارد که ضمن تشکیل ستاد بحران ویژه، جهت جلوگیری از ادامه اقدامات کارشناسی نشده و جلوگیری از انتخاب ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه‌ها، طرحی نو را برای نجات زیست‌بوم مردم و محیط‌زیست با تأثیرات فرا منطقه‌ای این قطعه از سرزمین مقدس جمهوری اسلامی ایران ارائه دهند تا هم مردم بر لیاقت و کاردانی آنان صحه گذاشته و هم خود در پیشگاه خداوند ناظر و حاکم، امین و سربلند باشند.

,

در پایان و از طریق همین نامه سرگشاده به اطلاع مسئولان محترم می‌رساند که متخصصین و مهندسین گروه نگاهبانان جلگه میناب به نمایندگی از مردم این منطقه آمادگی کامل خویش را جهت ارائه طرح‌های جایگزین و جبران‌کننده بخشی از خسارت‌های وارده به این منطقه اعلام می‌نمایند.

,

رونوشت:
-  وزیر نیرو، جهت استحضار و مساعدت و اقدام مقتضی
-  وزیر کشور، جهت استحضار و مساعدت و اقدام مقتضی
-  ریاست سازمان محیط‌زیست کشور، جهت استحضار و مساعدت و اقدام مقتضی
-  نماینده ولی‌فقیه و امام‌جمعه محترم شهرستان میناب
-  نماینده ولی‌فقیه در استان هرمزگان و امام‌جمعه محترم شهرستان بندرعباس
-  نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی، جهت استحضار و مساعدت و اقدام مقتضی
-  استاندار استان هرمزگان، جهت استحضار و مساعدت و اقدام مقتضی
-  فرمانداران شهرستان میناب و بندرعباس
-  مدیریت ستاد بحران استان هرمزگان
-  روزنامه‌ها و جراید کثیرالانتشار کشور
-  روزنامه‌ها و جراید کثیرالانتشار استان هرمزگان
-  مردم شریف استان هرمزگان

,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه