logo
دوشنبه 06 مهر 1405 | دوشنبه 28 سپتامبر 2026 |
اخبار داغ
  1. بر اساس محاسبات الهی، ایران قدرت اوّل جهان است
  2. هلاکت عناصر داعشی در درگیری با نیروهای امنیتی عراق
  3. تأخیر در ترخیص کالاهای اساسی و تحمیل هزینه به مردم قابل قبول نیست/ قوه قضاییه در صیانت از حقوق عامه با جدیت ورود خواهد داشت
  4. مذاکره در کار نیست؛ آمریکا لاف می زند/ موج‌ سواری های ترامپ و بسنت گره گشای تنگه هرمز نیست!
  5. تئاترِ عریان، اخلاقِ پنهان؛ روایتِ یک گسستِ نامرئی در تئاتر
  6. پراید صفر به مرز ۱.۴ میلیارد تومان رسید / دلالان فضای مجازی، بازار خودرو را به گروگان گرفتند
  7. شهید موسوی می‌تواند الگویی برای نسل‌های آینده نیروهای مسلح باشد
  8. گسست میان ادعا و واقعیت
  9. «بدنام»؛ کارناوال دهن‌کجی به قانون در شبکه نمایش خانگی
  10. هنر، کارآمدترین ابزار برای جهانی‌سازی فرهنگ ایثار/ هنرمندان باید صدای مظلومیت ایران در عرصه بین‌الملل باشند
  11. اهرم‌های غیرنظامی برای خنثی سازی‌توطئه توقف‌ پروازهای ایرانی/ تیر واشنگتن باز هم به سنگ خواهد خورد!
  12. آلودگی روی دور تکرار؛ تهران دوباره در محاصره آلاینده‌ها
  13. توقف پروازهای ایرانی هیچ دستاوردی برای واشنگتن نخواهد داشت/ اهرم های بسیاری داریم که به موقع به کار خواهیم گرفت
  14. نامه ایران به سازمان ملل درباره اظهارات خصمانه دبیرکل ناتو
  15. با وجود شیطنت دشمن، تنگه هرمز در اختیار ایران است
  16. سرباز جوان ایرانی، جان‌فدای ناموس و وطن شد
  17. رشد ۱۷ میلیاردی گیشه سینما در هفته نخست مهر؛ «خانوم والده» صدرنشین شد
  18. موزه‌های ایران؛ روایتگر تاریخ، هنر و فرهنگ ایرانی از دوران باستان تا دوران معاصر
  19. هنر؛ فناوری نجات‌بخش در خط مقدم جنگ روایت‌ها
  20. یا همه نفت می‌فروشند یا هیچ‌کس!/ فجیره در انتهای گلوگاه نفتی غرب آسیا

رئیس جمهور تمام اختیاراتش را به کار می‌گیرد؛

روحانی و پایگاه اجتماعی اجاره‌ای!/اصلاح طلبانی که آپاندیس دولت شدند

روحانی و پایگاه اجتماعی اجاره‌ای!/اصلاح طلبانی که آپاندیس دولت شدند
هم‌زمان با افزایش قدرت روحانی بعد از انتخابات ریاست جمهوری، میدان‌دهی به اصلاح‌طلبان در بدنه‌ی دولت کاهش یافت و آنها به آپاندیس دولت روحانی تبدیل شدند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از آناج، آقای روحانی در نشست خبری روز گذشته و در بخش پایانی صحبت‌هایش ضمن ابراز ناراحتی از نتایج اولیه احراز صلاحیت‌ها، از شورای نگهبان خواست تا «این دغدغه‌ی خاطر را رفع کند و نگذارد دلواپسی پیش بیاید». روحانی که گویا از عدم تأیید صلاحیت برخی از اصلاح‌طلبان و حامیان دولت نگران است، پُرشور بودن انتخابات و حضور حداکثری مردم را، به‌ویژه آنهایی که نظام را هم قبول ندارند (آن‌چنان که مقام معظم رهبری فرموده بودند) به این تأیید صلاحیت‌ها گره زد و حتی مدعی شد که «از تمام اختیاراتم در این زمینه استفاده خواهم کرد».

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, آقای روحانی در نشست خبری روز گذشته و در بخش پایانی صحبت‌هایش ضمن ابراز ناراحتی از نتایج اولیه احراز صلاحیت‌ها، از شورای نگهبان خواست تا «این دغدغه‌ی خاطر را رفع کند و نگذارد دلواپسی پیش بیاید». روحانی که گویا از عدم تأیید صلاحیت برخی از اصلاح‌طلبان و حامیان دولت نگران است، پُرشور بودن انتخابات و حضور حداکثری مردم را، به‌ویژه آنهایی که نظام را هم قبول ندارند (آن‌چنان که مقام معظم رهبری فرموده بودند) به این تأیید صلاحیت‌ها گره زد و حتی مدعی شد که «از تمام اختیاراتم در این زمینه استفاده خواهم کرد».,

روحانی این صحبت‌ها را در شرایطی مطرح کرد که در میان اسامی رد صلاحیت شده‌ها، نام‌های برخی از نماینده‌های سابق مجلس ششم و برخی مدیران دوران اصلاحات نیز به چشم می‌خورد. بعید به نظر می‌رسد که روحانی از رد صلاحیت برخی اصولگرایان نظیر حمید رسایی ناراحت شده باشد. یقیناً آن‌چه خاطر روحانی را آزرده، رد صلاحیت افرادی است که با نبود آن‌ها در عرصه انتخابات، آن دسته از افرادی که با نظام میانه‌ی خوبی ندارند، مایل به شرکت در انتخابات نخواهند بود.

,

رئیس‌جمهور که برای فرار از ارائه‌ی استدلال، از بیانات مقام معظم رهبری وام‌داری می‌کند، در صدد است تا بتواند ضمن تطهیر اتهامات برخی از اشخاص معلوم‌الحال، این جریان را وارد لیست نهایی نامزدهای مجلس دهم نماید. افرادی که اگر نگاهی به سابقه‌ی آنها در مسئولیت‌های محوله‌شان بیندازیم، مواردی مانند تحصن در صحن مجلس ششم، ارائه‌ی سخنرانی علیه نظام و مبانی جمهوری اسلامی و هم‌دستی با فتنه‌گران به چشم می‌خورد.

,

این مسأله از نگاهی دیگر نیز قابل تأمل است. پس از کناره‌گیری عارف از انتخابات ریاست جمهوری و حمایت همه‌جانبه‌ی اصلاح‌طلبان و کارگزاران از روحانی که نهایتاً به پیروزی میلی‌متری او انجامید، هم‌زمان با افزایش قدرت روحانی، میدان‌دهی به اصلاح‌طلبان در بدنه‌ی دولت کاهش یافت و آنها به آپاندیس دولت روحانی تبدیل شدند. اتفاقی که باعث نارضایتی اصلاح‌طلبان شد و تا آنجا پیش رفت که عارف با وجود حضور در دانشگاه شریف، در مراسم سخنرانی روحانی در روز دانشجو شرکت نکرد. چرا که روحانی نتوانست خواسته‌های حداقلی اصلاح‌طلبان را نیز برآورده کند که این اقدام او شکافی بزرگ بین دولت و اصلاح‌طلبان به وجود آورد.

,

اما روحانی برای پیشبرد اهداف و برنامه‌هایش در میان‌مدت نیازمند مجلسی هم‌فکر و هم‌قدم با دولت می‌باشد که بتواند دامنه‌ی مذاکرات و دیپلماسی خود را در عرصه‌ی بین‌الملل افزایش بدهد و مانع از اجرای آن‌ها نشود. در بلندمدت نیز روحانی برای پیروزی مجدد در انتخابات ریاست جمهوری و تثبیت پایگاه اجتماعی خود که عمدتاً از آنِ اصلاح‌طلبان است، نیازمند ترمیم روابط خود با اصلاح‌طلبان و دادن امتیازهایی به آنان می‌باشد. امتیازهایی که در تبلیغات ریاست جمهوری‌اش با «سلام بر خاتمی» و پس از آن نیز با «سلام بر بازرگان» و «ابراز ناراحتی از نتایج تأیید صلاحیت‌ها» توانسته اعتبار از دست رفته‌ی آنها را تا حدودی احیا نماید. به اعتراف تلویحی رئیس‌جمهور، اعتبار اصلاح‌طلبان آن‌چنان از دست رفته که روحانی قرار است از تمام اختیاراتش در این زمینه استفاده کند.

,

مسأله زمانی شکل دیگری به خود می‌گیرد که دولت با بهره‌گیری رسانه‌ای و تبلیغاتی از دستاوردهای خود مانند مذاکرات هسته‌ای، به این باور برسد که دیگر برای خود پایگاه اجتماعی مشخص و مستقلی از سایر جناح‌های سیاسی دارد و دیگر برای پیشبرد اهدافش، چشم به تبریک و تمجید سایر جناح‌ها نداشته باشد. به همین دلیل تیم رسانه‌ای دولت مدت‌هاست که با راه‌اندازی امپراطوری عظیم رسانه‌ای، کلید فضاسازی به نفع دولت و تخریب همه‌ی اقدامات ریز و درشت دولت قبل را زده و با «بزرگ‌نمایی دستاوردهای خود» و «مسأله‌سازی»، افکار عمومی را از مسائل اصلی سیاسی و خصوصاً اقتصادی دور گرداند.

,

به همین دلیل روحانی با توجه به تحت تأثیر قرار نگرفتن شورای نگهبان از فشار برخی اشخاص و رسانه‌ها، با بیان «به کار گیری تمام اختیارات خود» جهت تأیید صلاحیت یک عده، به نوعی با مخاطبان این سخنان خود اتمام حجت می‌کند که روحانی با تمام توانش جلوی رد صلاحیت‌ها خواهد ایستاد تا در آینده دیگر دِینی به آنها نداشته باشد.

,

با همه‌ی این تحلیل‌ها اما ممکن است روحانی راه دیگری برای پیشبرد برنامه‌هایش داشته باشد، راهی که برای تداوم، نیازمند یک پایگاه اجتماعی مطمئن و مستقل است، نه یک پایگاه اجتماعی اجاره‌ای!

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه