آشفته بازار شب عید
گزارشی از حال و هوای جیب زنجانی ها، در آستانه عید/ وقتی کاهش قدرت خرید، مردم را عاجز از خرید می کند
در آستانه نو شدن سال، انتظار میرفت، بازار کالاهای اساسی و خرید شب عید رونق خاصی داشته باشد، اما انگار قدرت خرید از مردم گرفته شده است.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از موج رسا, اسفندماه که می شود تب و تاب خرید شب عید، ذهن خانواده های ایرانی را به خود مشغول می کند، بازارهای شلوغ و قیمت های بالا، بعضی ها را از خرید پشیمان و بعضی را نیز در عین خرید، دلخور می کند. با این همه آخر سال، ترافیک خرید شب عید در خیابان ها و مراکز خرید، شمارش معکوس شروع سال جدید را سرعت می بخشد.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, موج رسا, اسفندماه که می شود تب و تاب خرید شب عید، ذهن خانواده های ایرانی را به خود مشغول می کند، بازارهای شلوغ و قیمت های بالا، بعضی ها را از خرید پشیمان و بعضی را نیز در عین خرید، دلخور می کند. با این همه آخر سال، ترافیک خرید شب عید در خیابان ها و مراکز خرید، شمارش معکوس شروع سال جدید را سرعت می بخشد.,"هرسال گران تر از پارسال" این جمله را آقایی می گوید که برای خرید پوشاک و کفش شب عید به بازار آمده است، او از قیمت پوشاک ناراضی است و می گوید؛ گاهی اوقات قیمت یک دست لباس با قیمت یک ماه کارمندی برابر است.
,

, در محل چهار راه امیر کبیر زنجان، دانشجویی را دیدم که که می گوید دانشجوی بومی زنجان است، او می گوید؛ افزایش قیمت ها، تنها بیست روز مانده به شب عید شکوه می کند.
,

, آقایی که به همراه خانواده اش به بازار آمده است می گوید: " هرسال با خانواده برای خرید شب عید به بازار می آیم، از قیمت ها راضی نیستم ولی نمی توانم برای اهل خانواده خرید نکنم". او می گوید؛ برخی نیز عطای خرید شب عید را به لقایش می بخشند و ترجیح می دهند بعد از تعطیلات عید خرید کنند، چرا که آنها معتقدند فروشندگان، اجناس سال قبل خود را به قیمت بالاتری در شب عید برای فروش می گذارند و بهتر است در اواخر فروردین یا اردیبهشت ماه، خرید سال جدید خود را انجام دهند.
,

, حمید خانی ، کارشناس اقتصادی درباره خرید شب عید به خبرنگار موج رسا می گوید: طبیعی است که برای ارزیابی رونق یا رکود بازار باید نرخ تورم را در نظر گرفت. به عبارت ساده تر اگر انتظارات تورمی در بازار وجود داشته باشد، مردم یک رفتار می کنند و اگر انتظارات تورمی وجود نداشته باشد مردم رفتار دیگری خواهند کرد.
,وی ادامه داد: یعنی وقتی قیمت ها سیرصعودی داشته باشد، مردم سعی می کنند پول های خود را در کالاهای سرمایه ای، سرمایه گذاری کنند که کالاهای سرمایه ای مخصوص شب عید نخواهد بود و اگر بازار حالت متعادل و پایدار داشته باشد، مردم به کالاهای شب عید یعنی پوشاک، خوراکی ها و سفرهای نوروزی می رسند.
,

, این کارشناس اقتصادی با مقایسه تورم نقطه به نقطه و تورم میانگین و ماهانه در سه ماهه زمستان سال جاری نسبت به سه ماهه سال گذشته که منتهی به شب عید است، می گوید: تورم و قیمت ها در حال کاهش است و نسبت به سال گذشته روند نزولی دارد در نتیجه مردم کمتر به سراغ کالاهای سرمایه ای می روند و بیشتر به همان نیازهای روزمره یا به عبارت دیگر همان نیازهای شب عید که پوشاک، مواد غذایی و سفرها را شامل می شود رو می آورند و بازار این اجناس باید رونق داشته باشد.
,خانی در ادامه افزود: طبیعی است که یک بخش مهم اقتصاد متاثر از فضای سیاسی است، روابط ایران با دنیای خارجی در سنوات گذشته به مسائل هسته ای محدود شده بود و قطعنامه هایی که علیه ایران ظالمانه وضع کرده بودند مشکلاتی را ایجاد کرده بود و طبیعی است که این عوامل در سفر و خرید مردم موثر است، زیرا بخشی از بازار ارز، متاثر از سفرهای مردم ایران است.
,کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: مردم درست می گویند، واقعا گرانی وجود دارد، ولی ما به طور نسبی مقایسه می کنیم و می گوییم نسبت به سال قبل گرانی کمتر است، اما آیا واقعا این گرانی قابل تحمل است؟ به نظر ما این گرانی قابل تحمل نیست.
,زمانی گرانی قابل تحمل است که میانگین تورم یک رقمی شود و مطلوب این است که نرخ تورم زیر 5 درصد برسد.
,او در ادامه گرانی موجود را برای افرادی که حداقل دستمزدشان بین 500 تا600هزار تومان است، غیرقابل تحمل می داند و می گوید: هرچند وضعیت نسبت به سال قبل بهتر شده است، اما نسبت به نقطه مطلوب یا استانداردی که اقتصاد تعریف می کند فاصله بسیاری وجود دارد. نقطه مطلوب این است که نرخ بیکاری و نرخ تورم کمتر از 5 درصد باشد.
,

, حسین زند، فروشنده جوانی است، که کارشناس حسابداری است و به دلیل نبود شغل مناسب در جامعه به تازگی مغازه کفش فروشی را باز کرده است.
,او در باره خرید شب می گوید: هزینه خرید شب عید برای یک خانواده با درآمد کم و متوسط حدود یک میلیون تومان و برای یک خانواده با درآمد مناسب حدود دومیلیون و دویست هزار تومان تخمین زده شده است.
,

, حسام حمزه لو مغازه داری است، او می گوید: انواع کالاهای شب عید مانند البسه و تنقلات در بازار به طور نسبی و به وفور وجود دارد، اما تقاضای چندانی برای خرید این کالاها به خصوص برای طبقات متوسط و کم درآمد ایجاد نشده است.
,رسول بیات، کارشناس ارشد جامعه شناسی با بیان اینکه وضعیت طبقات متوسط و کم درآمد نسبت به سال گذشته به طور نسبی در مورد کالاهای خوراکی بدتر شده است، می گوید: مشکل اقتصادی ما عمدتا مشکل ساختاری است و این نیست که بخواهیم بگوییم حتی اگر دولت قادر باشد دو یا سه بار سبد کالا به مردم بدهد مشکل اقتصادی مردم حل شده است، دولت می خواهد با این سبد کالا فرصتی پیدا کند تا بتواند به طور نسبی به وضعیت تولید کالاها برسد. در نتیجه انتظار نخواهیم داشت در کوتاه مدت دولت قادر باشد، وضعیت تولید کالاهای خوراکی را به نحوی بهبود ببخشد که در بلندمدت هم اثرات تورمی ایجاد نشود.
,بنابراین مشکل اساسی اقتصاد کشور، یک مشکل ساختاری است و این مشکل ساختاری را دولت همواره از درآمدهای نفتی حل می کند، نه از درآمدهایی که عمدتا از توزیع مجدد درآمدهایی با ابزار مالیات کمک به تولید را رونق می دهد.
,این تحلیل گر اجتماعی با اشاره به اینکه قیمتها، نسبت به یک ماه اخیر تفاوتی نکرده و اغلب کسبه میگویند؛ اصلاً تمایلی به افزایش قیمت کالا نداریم، چون همین گونه هم مردم قدرت خریدشان کاهش یافته است.
,بیات ادامه داد: انگار قدرت خرید از کارگران و کارمندان و اقشار متوسط و ضعیف گرفته شده است.
,گفتنی است، اگر چه بخواهیم و یا نخواهیم، گرانی باشد یا نباشد، تورم بالا باشد یا نه، نوروز در راه است، چه بهتر است که در این آخر سال، اگر در طول سال از کسی کدورت داریم کنار گذاشته و همدیگر راحلال کنیم و سال جدید را با دلی پر از مهربانی شروع کنیم.
,انتهای پیام/
]
ارسال دیدگاه