به دلیل کمبود اعتبارات

مستند سازی «اولین برج خاموشی دوره اسلامی در ایران» در گامهای اولیه خاموش شد

مستند سازی «اولین برج خاموشی دوره اسلامی در ایران» در گامهای اولیه خاموش شد
مدیر پژوهش و باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: پس از انجام کاوشهای لازم،در مرحله مستند سازی اولیه «برج خاموشی تپه قلعه خلچان تفرش» به دلیل نبود اعتبارات، کار تعطیل شده است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل از ندای تفرش، اواسط اردیبهشت ماه امسال خبری مبنی بر کشف اولین برج خاموشی دوره اسلامی در تفرش شنیده شد.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, ندای تفرش, ندای تفرش,

بنابر نظر محققین باستان شناسی، این برج خاموشی اولین برج خاموشی دوره اسلامی و دومین برج خاموشی دوره زرتشتیان در ایران است. برج های خاموشی موجود در استان کرمان، خراسان، یزد و شهر ری از نمونه های متاخر برج خاموشی و مربوط به دوره قاجار هستند.

,

این اثر مهم تاریخی، تنها برج خاموشی است که در فضای داخلی آن یک گنبد روی آن سوار شده است. از لحاظ پلان معماری دقیقاً مطابق با پلان برج خاموشی موجود در شهر بندیان مربوط به دوره ساسانی است.

,

, ,

معماری برجهای خاموشی از دوره ساسانی تا ۷۰۰ سال بعد از آن و در دوره ایلخانی تغییر نکرده است. برجهای گنبدی شکل و دارای سکوهایی است که شخص مرده را در آنجا قرار می دادند. مقایسه این برجها با برجهای خاموشی در دوره قاجار نشان دهنده این است تغییرات انجام شده در برجها در دوره قاجار بر اساس الگو گیری از برجهای غیر ایرانی و نظیر برجهای خاموشی هندیها است. در دوره قاجار برج های خاموشی روباز بودند که لاشخورها اجساد را می خوردند.

با اطمینان می توان گفت که این برج خاموشی مربوط به دوره ایلخانی است و تنها برج خاموشی دوره اسلامی به غیر از نمونه های متاخر قاجاری در ایرن هست که دارای اهمیت بالایی است.

,
,
,

اما با وجود اهمیت اثر، مدتی بعد، اخباری از تعطیل شدن اقدامات در این مجموعه تاریخی شنیده شد.

,

امروز دوشنبه(۴ مرداد) اسماعیل شراهی مدیر پژوهش و باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در گفتگو با ندای تفرش علت این تعطیلی را نبود اعتبارات عنوان کرد و گفت: کاوشهای لازم در خصوص این اثر تاریخی انجام شد ولی در مرحله مستند سازی اولیه اثر به دلیل نبود اعتبارات، کار تعطیل شده است.

,

شراهی اظهار کرد: پرونده ثبت ملی شدن اثر تهیه و به سازمان میراث فرهنگی کشور ارسال شده است. پس از آن تعیین عرصه و حریم و ارائه ضوابط حفاظتی اثر انجام می شود.

,

وی افزود: با ساماندهی محوطه به منظور عدم انجام بهره برداریهای دیگر، طراحی سایت موزه برای این اثر انجام می شود.

,

مدیر پژوهش و باستان‌شناسی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی با بیان این مطلب که جهت تکمیل فاز اول این پروژه ۲۰۰ میلیون تومان نیاز است، خاطر نشان کرد: هماهنگی هایی با فرمانداری تفرش انجام شده و با تخصیص اعتبارات در کمیته برنامه ریزی تفرش برای این کار، فعالیتها دوباره آغاز می شود.

,

انتهای پیام/

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه